Skip to main content

«Στα μέσα του 2012 η κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων»

Ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank εκτιμά ότι η κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επέλθει στα μέσα του 2012, ενώ σημειώνει πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιβιώσουν μιας ήπιας αναδιάρθρωσης

Η κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επέλθει στα μέσα του 2012, εκτιμά ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank, Αρτέμης Θεοδωρίδης, απευθύνοντας έκκληση για συναίνεση της κοινωνίας και των πολιτικών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «πάμε σε ολοσχερή καταστροφή».

«Εάν προχωρήσουμε στη μείωση του δημόσιου τομέα, σε ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις κλπ, βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας τότε θα είναι πιο αποτελεσματικό το τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις θα επιστρέψουν από τα στρώματα στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Με τέτοιες εξελίξεις, οι τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές και να αντλήσουν χρήματα με εγγυήσεις στην αρχή και αργότερα χωρίς», σημείωσε ο  Θεοδωρίδης στο συνέδριο των Financial Times.

Επεσήμανε, δε, πως «κοινή θα πρέπει να είναι η ευθύνη των αποφάσεων, όσον αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως κοινή ήταν η ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων που φθάσαμε έως εδώ».

Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβιώσουν μιας ήπιας αναδιάταξης ή μιας παράτασης του χρέους, ενώ εκτίμησε ότι μια τέτοιο κίνηση θα ήταν προς το συμφέρον των τραπεζών.

«Η αναδιάταξη ή ο ανασχεδιασμός του ελληνικού κυβερνητικού χρέους, δεν σημαίνει απαραιτήτως την καταστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο ανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε ένα πιο ευνοϊκό χρηματοοικονομικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες.