Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Τραγική η κατάσταση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου (φωτο)

Λάστιχα αυτοκινήτων, σκουπίδια, μπάζα και σπασμένα γυάλινα μπουκάλια στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Τι λέει ο δήμαρχος Δέλτα

Απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς λάστιχα αυτοκινήτων, σκουπίδια, μπάζα και σπασμένα γυάλινα μπουκάλια καταστρέφουν το φυσικό κάλλος της περιοχής. 

Ασυνείδητοι δημότες της περιοχής και όχι μόνο αφήνουν συχνά μετά από μετακομίσεις ή ανακαινίσεις τα ογκώδη σε διάφορα σημεία της περιοχής. Καμία μέριμνα δεν έχει δοθεί ακόμα και στις σημάνσεις που αναφέρονται στα πτηνά της περιοχής οι οποίες από τον χρόνο και τον ήλιο καταστρέφονται. 

Ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης, παραδέχεται ότι το πρόβλημα των ογκωδών στην περιοχή είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα για τη λιμνοθάλασσα, τόνισε πως ο δήμος έχει ήδη καταγράψει τα σημεία που έχουν πρόβλημα ώστε να μαζευτούν τα μπάζα ενώ πρόσθεσε πως πραγματοποιούνται συχνά εθελοντικοί καθαρισμοί. Αντίστοιχες ενέργειες αποκομιδής ογκωδών έχει πραγματοποιήσει για τον οικισμό Αγία Σοφία και τη Χαλάστρα. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, ο καθαρισμός της περιοχής από τα μπάζα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια η οποία απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Όπως τόνισε πάντως ο ίδιος, στόχος του είναι η περιοχή της λιμνοθάλασσας να καταστεί «πιο επισκέψιμη» από τους πολίτες και στο πνεύμα αυτό έχουν γίνει προτάσεις από τη δημοτική αρχή για ναυταθλητικά αθλήματα και μια υποτυπώδη μαρίνα ενώ σχεδιάζεται και ένας μαραθώνιος που θα αναδείξει την περιοχή, το Δέλτα run.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, το πρόβλημα δεν σταματάει στα ογκώδη καθώς η υπηρεσία της Καθαριότητας έχει φτάσει στα όρια της λειτουργώντας πλέον με τον μικρότερο δυνατό αριθμό υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, μετά τη λήξη της σύμβασης των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί με τα οκτάμηνα, το ανθρώπινο δυναμικό είναι στα όρια της επάρκειας. «Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για έναν δήμο με δέκα οικισμούς, 300.000 στρεμμάτων», σημείωσε ο ίδιος, δηλώνοντας αρκετά ανήσυχος καθώς η επόμενη κοινωφελής με την οποία θα προσληφθούν ξανά συμβασιούχοι αναμένεται τον Μάιο.

Θετική η επίδραση της ΟΠΚΕ στο Καλοχώρι

Σε αντίθεση με το πεδίο της καθαριότητας, βελτίωση έχει σημειωθεί, όπως δήλωσε ο δήμαρχος στον τομέα της παραβατικότητας στον δήμο χάρη στη δράση των 30 αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) που τους τελευταίους δύο μήνες επιχειρούν στην περιοχή.

«Τα πράγματα είναι ενθαρρυντικά. Έχουν μειωθεί τα κρούσματα παραβατικότητας. Η συμβολή της ΟΠΚΕ είναι σημαντική», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος ήταν αυτός που ζήτησε τη συνδρομή της ομάδας επίλεκτων αστυνομικών από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπιστεί η υψηλή εγκληματικότητα που ταλανίζει την περιοχή.