Skip to main content

Στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου ο τουρισμός λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του Airbnb

Πιθανή κυβερνητική παρέμβαση το επόμενο διάστημα θα επιβαρύνει φορολογικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Το ευρωπαϊκό ζήτημα

Στην ιστορία του ανθρώπου οι εμφύλιοι πόλεμοι καταγράφονται ως εξαιρετικά αιματηροί. Ειδικά στην Ελλάδα, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ιστορία. Από τον Πελοποννησιακό πόλεμο μέχρι τον εμφύλιο της δεκαετίας του 1940 η χώρα διχάζεται με εξαιρετική ευκολία και ανοίγει βαθιές πλγές που δύσκολα επουλώνονται. Ακόμη και στα πιο απλά και καθημερινά ο διχασμός είναι η εύκολη λύση. 1ος όροφος εναντίον 4ου ορόφου. ΠΑΟΚ - Άρης. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Βόλος - Λάρισα. ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, παλαιότερα. Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα. Για να μη μιλήσουμε για οικογένειες, αδέλφια και ξαδέλφια. Ούτε για τις δουλειές. Οι μικροί εναντίον των μεγάλων. Οι μεσαίοι εναντίον άλλων μεσαίων. Μύλος.

Με αυτά τα δεδομένα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση της ανόδου του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος φέτος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δημιουργούνται συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Προς το παρόν η κόντρα ανάμεσα στους ξενοδόχους και στους διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, υποβόσκει, αλλά το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να βγει στο φως της ημέρας. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στον άχαρο ρόλο του… διαιτητή, έχοντας ταυτόχρονα κατά νου δύο πράγματα:

Πρώτον, τη διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος, καθώς πρόκειται για κλάδο που έχει αποδείξει ότι αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Δεύτερον, την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, καθώς το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή οικονομικά θέση και αναζητά κάθε ευρώ που μπορεί ν εισπράξει. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται σύντομα, ίσως και τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ή στην έκθεση τουρισμού Philoxenia του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση να ανακοινώσει την επιβάρυνση των μισθωμάτων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ενδεχομένως και με τέλος παρεπιδημούντων.

Ευρωπαϊκό ζήτημα

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο προβληματισμός για την θεσμική και φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων απασχολεί συνολικά την Ευρώπη, κάτι που οδηγεί μοιραία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκπόνηση ειδικής οδηγίας, που θα ενοποιήσει την ευρωπαϊκή πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα. Αν η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα ή θα αναμένει την Κομισιόν δεν είναι αυτή τη στιγμή απολύτως ξεκάθαρο, καθώς η πίεση των ξενοδόχων είναι μεγάλη, κάτι που αποκτά ακόμη πιεστικότερο χαρακτήρα λόγω της φετινής, χρυσής στην κυριολεξία, χρονιάς. Οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι με την πρακτική των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας, δημιουργούνται δύο θέματα. Κατ’ αρχήν υπάρχει άνιση μεταχείριση και αθέμιτος ανταγωνισμός, που πιστοποιείται από την απουσία έμμεσων φόρων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επίσης, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται ερασιτεχνισμός εκ μέρους των διαχειριστών των καταλυμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την υπονόμευση του κλάδου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της φιλοξενίας του επισκεπτών της χώρας εμπλέκονται εμμέσως κι άλλοι κλάδοι της τουριστικής οικονομίας. Η εστίαση, η διασκέδαση, τα σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές καυσίμων ευνοούνται από την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων για πρακτικούς λόγους. Αφενός επειδή τα περισσότερα ξενοδοχεία, πλέον, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κρατήσουν τους πελάτες τους μέσα στο χώρο τους και να επωφεληθούν απ’ ότι φάνε, ότι πιούνε και όσο κολυμπήσουν. Αντίθετα, παρά τις δυνατότητες αυτοεξυπηρέτησης που διαθέτουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσοι τα επιλέγουν κυκλοφορούν περισσότερο και δαπανούν προς πολλές κατευθύνσεις, αφού κατά κανόνα διαθέτουν αυτονομία μετακινήσεων.

138.000 ακίνητα

Το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση έχει και μία ακόμη διάσταση, που σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό των καταλυμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση και τον ακόμη μεγαλύτερο αριθμό των Ελλήνων που επωφελούνται από την οικονομία διαμοιρασμού, όπως ο οικονομικός όρος στον οποίο εντάσσεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το φετινό καλοκαίρι καταγράφονται στη χώρα μας 138.000 χιλιάδες ακίνητα, τα οποία διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες του Διαδικτύου για βραχυχρόνια μίσθωση. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος κατά 4% από τον αντίστοιχο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πλήρη επαναφορά στην προ πανδημίας δυναμική. Όπως ο καθένας εύκολα αντιλαμβάνεται το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εμπλεκομένων θα δυσαρεστηθούν, εάν θιγούν τα συμφέροντά τους.

Ολική επαναφορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Airdna, εταιρείας που εξειδικεύεται στην ανάλυση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η χώρα μας ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατάφερε να αυξήσει την ζήτηση. Την περίοδο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος στην Ελλάδα οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης από διεθνείς ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 116,5%. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και τους δύο επόμενους μήνες του καλοκαιριού, με τους επισκέπτες να επιστρέφουν μαζικά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στην Ελλάδα οι διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 και 59% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Ανοδική κατά 18% έναντι του 2019, αλλά μόλις 5% από τον περσινό Ιούλιο ήταν και η πορεία της μέσης τιμής ενοικίασης των καταλυμάτων αυτού του τύπου. Ακόμα καλύτερες ήταν οι επιδόσεις του Αυγούστου, με τη χώρα μας να καταγράφει την τρίτη υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη όσον αφορά στις κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, με άνοδο 18,7% έναντι του Αυγούστου 2019.