Skip to main content

Στα συρτάρια της ΕΛΑΣ εισαγγελική παραγγελία για την κατάληψη Φιλίππου

Ανεκτέλεστη παραμένει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η εντολή - Αφορά την απομάκρυνση καταληψιών από διώροφη οικοδομή που ανήκει στον δήμο Θέρμης

του Δημήτρη Παπανίκου

Ανεκτέλεστη από την Ελληνική Αστυνομία παραμένει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εισαγγελική εντολή για την εκκένωση του κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις αρχές του 2015. Το κτήριο ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου Θέρμης και παρότι η δημοτική αρχή έχει ζητήσει επανειλημμένως από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Φώτη Δομζαρίδη να εκκενώσει το οίκημα από τους καταληψίες, εντούτοις η ΕΛ.ΑΣ. αδρανεί, κρατώντας στα συρτάρια της την εισαγγελική εντολή την οποία είχε εκδώσει τον Νοέμβριο του 2015 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Λάμπρος Τσόγκας.

Οι τελευταίοι καταληψίες μπήκαν στο κτήριο τον Μάρτιο του 2015, σπάζοντας τα λουκέτα τα οποία είχε τοποθετήσει ο δήμος Θέρμης. Η κατάληψη Mundo Nuevo όπως αποκαλείται, δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Το κτήριο ανοίγει… για το κοινό μόνον μετά το μεσημέρι, φιλοξενώντας διάφορες εκδηλώσεις (συζητήσεις, προβολές κ.λπ.). Στην ταράτσα του διώροφου κτίσματος λειτουργεί αυτοσχέδιο μπαράκι ενώ γίνονται και προβολές ταινιών.

Στην υπηρεσία των προσφύγων

Ο δήμος Θέρμης έχει ζητήσει να εκκενωθεί το κτήριο καθώς θέλει να το αξιοποιήσει προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί υπηρεσίες για παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Το παλιό διώροφο νεοκλασικό κτίσμα περιήλθε στο δήμο το 1983 από δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Αναστάσιου Παραμάνα, το όνομα του οποίου έχει δοθεί και στην κεντρική πλατεία της Θέρμης.

Μέχρι τις αρχές του 2010 το διώροφο κτίσμα λειτουργούσε ως Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, μέσω του τότε υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εν συνεχεία και για περίπου μια διετία, τη διαχείριση του κτηρίου ανέλαβε η «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία» η οποία, όμως σταδιακά το εγκατέλειψε. Στην συνέχεια, ως και τον Απρίλιο του 2014 στο κτήριο διέμενε μεγάλος αριθμός άστεγων και αλλοδαπών, υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διαχείριση και συντήρηση του χώρου από κάποιον φορέα, οργάνωση ή πρωτοβουλία, η δε πρόσβαση στους χώρους της οικοδομής ήταν ελεύθερη.

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο δήμος Θέρμης ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να εκκενωθεί το κτήριο καθώς εγκυμονούσε κινδύνους για τις ζωές των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτό αλλά και για τη γύρω περιοχή. Τελικά το κτήριο εκκενώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και αμέσως ο δήμος, αφού έκανε έναν πρόχειρο καθαρισμό, το σφράγισε έως ότου προχωρήσει στην αξιοποίησή του. Όμως, λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2015 οι σημερινοί καταληψίες έσπασαν τα λουκέτα και μπήκαν στην οικοδομή, όπου παραμένουν ως σήμερα.

Τον Νοέμβριο του 2015 ο δήμος Θέρμης, δια του γενικού γραμματέα του, Γιώργου Κουλαουζίδη, ζήτησε εγγράφως από την ΕΛ.ΑΣ. να εκκενώσει το κτήριο. Δύο ημέρες μετά, σχετική εντολή εκκένωσης εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας η οποία όμως, παρέμεινε ανεκτέλεστη, τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον νυν Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες του δήμου Θέρμης.