Skip to main content

Στο φουλ οι μηχανές για νέα έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ, μολονότι δεν το παραδέχεται, ανεπίσημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητη ακόμα μία μεγάλη ομολογιακή έκδοση από τη χώρα μας

Πόσο πιθανό είναι ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε νέες μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, προσεχώς; Μολονότι από τον ίδιο τον Οργανισμό διαψεύδεται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, όλα δείχνουν ότι οι μηχανές προετοιμασίας δουλεύουν στο φουλ για να είναι όλα έτοιμα αν παραστεί ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν δίκιο όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκδόσεις για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της το 2020.

Ωστόσο, ο ΟΔΔΗΧ, μολονότι δεν το παραδέχεται, ανεπίσημα θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Κι αυτό γιατί με τη μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και με την πιθανή προεξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δημιουργείται «χώρος» για νέες εκδόσεις διαπραγματεύσιμου χρέους και μειώνεται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αναχρηματοδότησης.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή το υπόλοιπο του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο δεν εξοφλείται στο σύνολό του είναι ότι πολλές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, προτιμούν να δίνει «παρών» το Ταμείο στη μεταμνημονιακή εποπτεία, κάτι που εξασφαλίζεται εφόσον υπάρχει ανεξόφλητο δάνειο.

Και γιατί η Γερμανία θέλει την εξακολούθηση αυτής της παρουσίας; Επειδή το Ταμείο διασφαλίζει έναν αυστηρότερο έλεγχο σε σχέση με τα κοινοτικά επόπτικά όργανα. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη του Βερολίνου. Το οποίο, ωστόσο, δεν μπορεί να παρέμβει σε νέες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου, στις οποίες θα προχωρήσει για να διασφαλίσει τα υψηλά αποθεματικά της χώρας.