Skip to main content

Στα σκαριά νέο ναυπηγείο από τους Κινέζους της Cosco

Sύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Cosco πήρε το κατ' αρχήν πράσινο φως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ο σχεδιασμός και οι αντιδράσεις

Τη σχετική πληροφορία, η Voria.gr την είχε πρωτογράψει, όταν ακόμα οι Κινέζοι της Cosco απλώς συζητούσαν το ενδεχόμενο με την ελληνική πλευρά, χωρίς τίποτα ακόμα να είναι δεδομένο. Ο λόγος αφορά στη προοπτική δημιουργίας και λειτουργίας μιας ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Πέραμα και στο Κερατσίνι. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ήρθε και η ώρα της υλοποίησης.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Cosco πήρε το κατ' αρχήν πράσινο φως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Οτι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός ναυπηγείου, το οποίο σε πρώτη φάση θα κάνει μόνο επισκευές. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Voria.gr, ο σχεδιασμός, προβλέπει ότι η μονάδα στη δεύτερη φάση της θα μπορεί να προχωρά και στη ναυπήγηση πλοίων εξαρχής!

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι και τόσο ...ρόδινα, όσο φαίνονται από μια πρώτη ματιά. Κι αυτό γιατί καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι στο παρασκήνιο, δίνεται μάχη αποτροπής αυτής της εξέλιξης - επένδυσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι τοπικοί παράγοντες (συνδικαλιστικοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι) δεν τη θέλουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί στην πράξη ποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη σε αυτή την περίπτωση. Οι επενδυτές ή οι αντιφρονούντες; Τον τελικό λόγο – κι εδώ – θα τον έχει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.