Skip to main content

Στα τάρταρα οι τιμές των ακινήτων στην κτηματαγορά της Μακεδονίας

Ζήτηση και τιμές ακινήτων, στη Μακεδονία, το 2012 βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση και σε αυτή την καθοδική πορεία θα συνεχίσει η αγορά και το 2013.

της Άννης Καρολίδου
 

Ζήτηση και τιμές ακινήτων, στη Μακεδονία, το 2012 βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση και σε αυτή την καθοδική πορεία θα συνεχίσει η αγορά και το 2013, καθώς υπάρχει υπερπροσφορά και πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν, έστω και σε τιμές κάτω των αντικειμενικών, να πουλήσουν.

Πωλητές μπορεί να υπάρχουν, αλλά αγοραστές δεν βρίσκονται ή, είναι απρόθυμοι. Έτσι, ο αριθμός των συναλλαγών παρουσίασε μεγάλη πτώση το 2012, που κυμαίνεται στο 40%  σε σχέση με το 2011.

Η αγορά είναι γεμάτη από «πωλείται», με χιλιάδες κατοικίες και οικόπεδα να αναζητούν αγοραστές. Σε τέτοιες συνθήκες, η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταποντιστεί και μαζί της όλοι οι επαγγελματικοί κλάδου που άμεσα συνδέονται με αυτή. Πρώτους και καλύτερους άγγιξε η κρίση τους κτηματομεσίτες. Εκατοντάδες είναι αυτοί που εγκατέλειψαν το επάγγελμα, με την πρωτοφανή πτώση στις διαμεσολαβήσεις να φτάνει το 80%  σε σχέση με το 2008 και το 30%-40% σε σχέση με το 2011, τάση που φανερώνει επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά.

Σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό και εκτιμήτρια Βενετία Σιργούδη, η μεγαλύτερη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα, το 2012, σημειώθηκε στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, με 32%, ενώ στις άλλες δύο περιφέρειες , την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία, η πτώση ήταν της τάξης του 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, στη Μακεδονίας  τις χαμηλότερες αξίες στα ακίνητα παρουσιάζουν πόλεις όπως είναι η Πτολεμαΐδα,  το Κιλκίς, η Φλώρινα, οι Σέρρες και η Δράμα  με τα καινούρια διαμερίσματα να ξεκινούν από 800ευρώ/μ2  (Κιλκίς)  και να φτάνουν έως και τα 1.200 ευρώ /μ2 (Πτολεμαϊδα, Σέρρες, Δράμα).

Υψηλότερες είναι οι αξίες κατοικιών σε πόλεις όπως η Κοζάνη , η Καβάλα και η Βέροια με τις καινούργιες κατοικίες να φτάνουν μέχρι και τα 1.700 ευρώ/μ2 στις ακριβές περιοχές.
 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες ανά περιφέρεια, η εικόνα που υπάρχει είναι η παρακάτω:
 

Ανατολική Μακεδονία- Θράκη
-Κατά το έτος 2012  ο συνολικός αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε 32% περίπου σε σχέση με το 2011.
-Μεγαλύτερη πτώση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών παρατηρείται κατά τον μήνα Σεπτέμβριο που φτάνει το 58,29% και αύξηση κατά τον Φεβρουάριο σε ποσοστό  16,48%.
 

Κεντρική Μακεδονία( πλην Θεσσαλονίκης)

-Μεγαλύτερη πτώση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών παρατηρείται κατά τον μήνα Αύγουστο σε ποσοστό  που φτάνει το 57%
-Το 1ο τρίμηνο του 2012 παρατηρείται αύξηση με μεγαλύτερη τον μήνα Ιανουάριο που φτάνει το 73%.
-Κατά το έτος 2012  ο συνολικός αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε 29% περίπου σε σχέση με το 2011.
 

Δυτική Μακεδονία
-Η μεγαλύτερη πτώση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών παρατηρείται κατά τον μήνα Σεπτέμβριο που φτάνει το 61%.
-Το 1ο τρίμηνο του 2012 παρατηρείται αύξηση με μεγαλύτερη τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που φτάνει το 50%.
-Κατά το έτος 2012  ο συνολικός αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε 29% περίπου σε σχέση με το 2011.