Skip to main content

Στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών αναρριχήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, ενώ οι εξαγωγές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ των Ιούλιο.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών αναρριχήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, ενώ οι εξαγωγές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ των Ιούλιο, αυξάνοντας έτσι τις ήδη έντονες πιέσεις προς των πρωθυπουργό της χώρας, Ουέν Τζιαμπάο να επιτρέψει την ταχύτερη ανατίμηση του νομίσματος της χώρας, του γιουάν.

Αναλυτικότερα, το πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 170% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 28,7 δισ. δολ., υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 38,1% φθάνοντας στα 145,5 δισ. δολ. και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 22,7% φθάνοντας στα 116,8 δισ. δολ.

Το νόμισμα της Κίνας έχει ανατιμηθεί λιγότερο από 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις 19 Ιουνίου, όταν η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αξία του.

Η αύξηση των πωλήσεων της Κίνας στο εξωτερικό, η οποία ξεπέρασε την Γερμανία πέρυσι και κατέστη η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών στον κόσμο, περιορίστηκε στο 43,9% τον Ιούνιο.