Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΣΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΠΙΚΝΙΚ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Στην Κύπρο μεταβαίνουν αύριο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από κοινού με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος υπερεθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί.

Το προαναγγελθέν πικνίκ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων θα πραγματοποιήσει αύριο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φτάνει στην κατεχόμενη Κύπρο για να συμμετέχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τα Βαρώσια συνοδευόμενος από τον εταίρο του Ντεβλέντ Μπαχτσελί αλλά και από μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης του, υλοποιώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει μερικούς μήνες πριν, όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη της για 46 χρόνια περίκλειστης πόλης.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης στους ερειπωμένους δρόμους της πόλης των Βαρωσίων έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα ενώ σχηματίστηκε και ποδηλατοδρόμος την ώρα που 200 ποδήλατα μεταφέρθηκαν στην περιοχή τα οποία θα παραχωρούνται προς ενοικίαση. Αναφορές σε τουρκοκυπριακά μέσα κάνουν λόγο για μεταφορά γρασιδιού στην περιοχή το οποίο θα τοποθετηθεί στον χώρο που ονομάστηκε ως «εθνικό πάρκο» και όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει το μακάβριο του πικνίκ.

«Όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο»

Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο πρόκειται να ανακοινωθεί και η διάνοιξη περισσότερων δρόμων στην ερειπωμένη πόλη. Σημειώνεται πως ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν έφτασε χθες στην κατεχόμενη Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να επιθεωρήσει, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εργασίες.  

Το σχεδιαζόμενο πικνίκ του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια θα γίνει εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Στην βόρεια Λευκωσία τουρκοκυπριακές οργανώσεις και φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με σύνθημα «όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο». Την ίδια ώρα 62 κόμματα, φορείς και οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη των Βαρωσίων. Σε πολιτικό επίπεδο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εγείροντας το θέμα των Τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι.  

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ