Skip to main content

Κορωνοϊός: Στα βήματα των σχολείων και το άνοιγμα των παιδικών σταθμών

Στην αναμονή πολλοί γονείς για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών που αποτελεί τη μοναδική δομή φύλαξης για όση ώρα λείπουν στην εργασία τους.

Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη απόφαση των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης για το τελικό άνοιγμα των σχολείων, ερώτημα για πολλούς γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι τι θα γίνει με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, δημοτικών αλλά και ιδιωτικών.

Διαβάστε ακόμα: Ανοίγουν όλα τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου - Κρίσιμη σύσκεψη τη Δευτέρα

Με δεδομένο ότι το δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα, δεν επηρέασε όπως το πρώτο πολλούς τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα διεύρυνε την εξ αποστάσεως εργασία, πολλοί είναι οι γονείς που αναζητούν τρόπο για τη φύλαξη των παιδιών προκειμένου να εργαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το ζήτημα της επαναλειτουργίας των παιδικών σταθμών πρόκειται να τεθεί ξεχωριστά επί τάπητος  στην επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, αφού αποτελεί ένα ευαίσθητο κομμάτι, καθώς τα παιδιά που δίδονται για φύλαξη εκεί είναι πολύ μικρής ηλικίας και είναι αδύνατον να τηρηθούν οποιαδήποτε μέτρα.

Βέβαια, οι παιδικοί σταθμοί δεν υπήρξαν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αφού το πρόβλημα όσον αφορά τα σχολεία υπήρχε με τον συνωστισμό γονέων κατά την παράδοση και παραλαβή των παιδιών έξω από το προαύλιο του σχολείου.

Κάτι αντίστοιχο δεν υφίστατο στους παιδικούς αφού η παράδοση αλλά και η παραλαβή των παιδιών γινόταν μετά την άρση του πρώτου lockdown με ραντεβού, ώστε να αποφευχθεί ο όποιος συνωστισμός.

Τη Δευτέρα ξεκαθαρίζει το τοπίο

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, την ερχόμενη Δευτέρα «το ζήτημα της επαναλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών πρόκειται να τεθεί τόσο στη διοίκηση της ΚΕΔΕ, όσο και στους συνεργάτες της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου που έχει το χαρτοφυλάκιο των συγκεκριμένων δομών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να ακολουθήσουν τις βαθμίδες εκπαίδευσης που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Θεσσαλονίκης Λευτέρης Δημόπουλος, επισημαίνει στην Voria.gr ότι «πρόβλημα μετάδοσης ιού δεν τίθεται στους παιδικούς σταθμούς αφού υπάρχει ευλαβική τήρηση των μέτρων. Το πρόβλημα είναι στα σχολεία και τον συνωστισμό των γονιών έξω από αυτά. Εκεί πρέπει να δοθεί βαρύτητα από την Πολιτεία».

Παράλληλα όπως επισημαίνει ο ίδιος, «το μοναδικό πρόβλημα που θα υπάρξει με την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών είναι ότι δεν έχουν κάνει τον κύκλο τους οι ιώσεις που όπως κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν μεταξύ των φιλοξενούμενων παιδιών το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τις διακοπές των Χριστουγέννων. Από το άνοιγμα των δομών αυτών τα μικρά παιδιά θα έρθουν σε επαφή και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει έξαρση των παιδικών ιώσεων το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, ενώ κανονικά αυτό συνέβαινε νωρίτερα».