Skip to main content

Σταϊκούρας από ΣΒΕ:1 δισ. στην Κ. Μακεδονία για ενίσχυση επιχειρήσεων

Το ποσό της αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού έφτασε για την Κ. Μακεδονία τα 316 εκατ., ενώ οι δύο κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έφτασαν τα 240 εκατ.

Ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην τακτική συνέλευση του ΣΒΕ, μετά τη συνεργασία υπουργείου Οικονομικών-υπουργείου Ανάπτυξης, επωφελήθηκαν 85.252 επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία από την αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή εκ των οποίων οι 49.054 στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε το ποσό της αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού έφτασε για την Κεντρική Μακεδονία τα 316 εκατ. ευρώ, ενώ οι δύο κύκλοι της Επιστρεπτέας έφτασαν τα 240 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι 135.000 εργαζόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία έλαβαν 150 εκατ. ευρώ, ενώ 6.015 εργαζόμενοι έλαβαν 2 εκατ. από το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Στον τουρισμό 8.926 εργαζόμενοι πήραν αποζημίωση Ειδικού Σκοπού που έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε τις δεσμεύσεις του από το τελευταίο Thessaloniki Summit, με το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης που μεταστράφηκε λόγω της πανδημίας.

Νέα οικόπεδα για τη ΒΙΠΕ Σίνδου

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να πιάσουν τρόπο, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί πλέον στη χώρα η μεταποίηση και η βιομηχανία στην Ελλάδα, εκτός από τον τουρισμό. Ακόμα έκανε λόγο η πολιτεία να δώσει την ευκαιρία στη βιομηχανία της χώρας να ανταγωνιστεί τις χώρες με υψηλό δείκτη βιομηχανοποίησης.

Χαρακτήρισε τη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου υπερκορεσμένη, κάνοντας λόγο για σχέδιο διαμόρφωσης νέων βιομηχανικών οικοπέδων στα όρια της ΒΙ.ΠΕ. Όσον αφορά τη ΒΙ.ΠΕ. Καλοχωρίου έκανε λόγο για άναρχη δόμηση των βιομηχανιών, αναφέροντας την εκπόνηση μελέτης για θεσμική αναγνώριση της ΒΙ.ΠΕ. στο Καλοχώρι ώστε να διευρυνθεί βιομηχανικό πάρκο βορείως της ΠΑΘΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για τη μεταφορά των επιχειρήσεων στα βιομηχανικά πάρκα.

Παράλληλα είπε πως η Θεσσαλονίκη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για διαμετακομιστικό κέντρο, χαρακτηρίζοντας το στρατόπεδο Γκόνου ως ενδεδειγμένη λύση, με την κυβέρνηση να κινείται στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Αναφερόμενος στην Τεχνόπολη είπε πως «έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι δυνατότητες της, προαναγγέλλοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για το συγκεκριμένο project, ενώ αναφέρθηκε περιληπτικά και στο ThessIntec χαρακτηρίζοντάς το μεγαλεπίβολο σχέδιο.