Skip to main content

Σταϊκούρας από ΣΕΒΕ: Πάνω από 1.000 ΚΥΑ για τη διαχείριση της πανδημίας

Αισιόδοξος και προσγειωμένος ο υπουργός Οικονομικών στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ - Το 2023 η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

Αισιόδοξος και ταυτόχρονα προσγειωμένος έναντι των επερχόμενων εξελίξεων στην οικονομία εμφανίστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «επιμένουμε στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αλλά με υπευθυνότητα για να μην εκτροχιαστούμε». Παράλληλα αποκάλυψε ότι για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση έχει εκδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ –όπως είπε- πολλά από τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση πρώτη τα ακολούθησαν μετά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως –για παράδειγμα- την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στο καθαρά οικονομικό σκέλος της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε το μεγάλο επενδυτικό κενό που πρέπει να καλύψει η χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα είπε ότι οι επενδύσεις από 11% του ΑΕΠ που είναι σήμερα πρέπει το 2025 να φτάσουν στο 17%, ενώ οι τομείς των εξαγωγών και των υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στο 31% θα πρέπει σε τέσσερα χρόνια να έχουν προσεγγίσει το 40%. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η χώρα θα καταγράψει και φέτος έλλειμμα, θα βρεθεί σε πλήρη δημοσιονομική ισορροπία το 2022 και από το 2023 και μετά θα πετυχαίνει «λογικά πρωτογενή πλεονάσματα». Μάλιστα τοποθέτησε στην ίδια χρονιά, στο 2023, την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Στους επιχειρηματίες που τον παρακολουθούσαν, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και διαδικτυακά, ο Χρ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι μόλις βρεθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μόνιμες μειώσει φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Περιμένουμε ρεκόρ στις εξαγωγές»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Κωνσταντόπουλος προέβλεψε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά στην οποία θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ εξαγωγών. «Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε σε όλους τους επιμέρους κλάδους και να μην αρκεστούμε στις καλές επιδόσεις των λίγων, να αναλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τα επιλύσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στην Συνέλευση απευθύνθηκε και ο πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης, ο οποίος δήλωσε απολύτως αισιόδοξος. άκρως αισιόδοξος. Υποστήριξε ότι υπάρχει στην αγορά μεγάλη ρευστότητα και χαμηλά επιτόκια και επιμέρισε τις ευθύνες για την επιτυχία της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης στην κυβέρνηση, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.  

Σε μια πολύ συγκινητική στιγμή της Συνέλευσης ο κ. Κωνσταντόπουλος βράβευσε τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒΕ Κυριάκο Λουφάκη, τον οποίο ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου.