Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις βήμα-βήμα και υλοποιεί μια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Διευκρινίσεις για την πλήρη άρση των capital controls, που ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις βήμα-βήμα και υλοποιεί μια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που έγινε σε πανηγυρικό τόνο, και τόνισε πως ήδη νομοθετήθηκε η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

«Σήμερα η κυβέρνηση δια του οικονομικού επιτελείου προχωρά άμεσα από 1η Σεπτεμβρίου σε άρση των capital controls με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Η άρση των capital controls αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως καταργείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου 2015.

«Η οικονομία, όπως αποτυπώνουν σχετικοί δείκτες, βελτιώνεται, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, όπως φαίνεται από τις εκδόσεις ομολόγων και την αύξηση των καταθέσεων. Ο δείκτης οικονομικούς κλίμακος ενισχύθηκε σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική, τα έσοδα ενισχύονται μετά τον Ιούλιο. Υφίσταται η σταθερή δέσμευση για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Και κατέληξε: «Η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί βασικό βήμα για την ομαλοποίηση της οικονομίας. Συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης, στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Όλη η παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Η Κυβέρνηση, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, βήμα - βήμα υλοποιεί ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη νομοθέτησε τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από εφέτος.

Και βελτίωσε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σήμερα, η Κυβέρνηση, διά του Οικονομικού της επιτελείου, προχωρά στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών άμεσα, από 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Ευρωπαϊκών εποπτικών φορέων και την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.  

Η συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση μάλιστα φέρει βαρύ συμβολικό και ουσιαστικό φορτίο.

Σημειώνω ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Με την παρούσα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, καταργούνται διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, της 18ης Ιουλίου 2015, με τις οποίες επιβάλλονταν περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.

Η Πράξη αυτή έγινε στο χαοτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου, το οποίο είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της τότε Κυβέρνησης και της ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας.

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Σήμερα η οικονομία όπως αποτυπώνουν σχετικοί δείκτες βελτιώνεται.

Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, με εκδόσεις πολυετούς διάρκειας, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων.

Τα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών.

Το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους.

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Συμπερασματικά, η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σας βεβαιώνω ότι υφίσταται η σθεναρή και σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας.

Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ