Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
x

ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ανακοίνωση των μέτρων ενίσχυσης λόγω του δεύτερου lockdown.Τι ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Για τον μήνα Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένους Εισοδήματος θα λάβουν το διπλάσιο ύψος της ενίσχυσής τους.

Αυτό αφορά σε 482.335 ευάλωτους συμπολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ανακοίνωση των μέτρων ενίσχυσης λόγω του δεύτερου lockdown.

 Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός τα μέτρα λαμβάνονται με σκοπό να ανακουφιστούν οι επιχειρήσει που ανεστάλη η λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση, αναλογικά με το διάστημα της αναστολής.

- Καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά επί του μισθού που λαμβάνουν.

- Για επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών. Για τους εργαζομένους, αντιστοίχως, θα υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων.

- Συνεχίζεται από το τραπεζικό σύστημα η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων.

- Για τις επιχειρήσεις ισχύει μείωση του ενοικίου τους 40%. Μείωση ενοικίου θα ισχύσει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Το ½ της ζημίας των ατόμων που μισθώνουν κατοικίες και επιχειρήσεις θα καταβάλλεται απευθείας από το κράτος.

- Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν ή όχι εργαζομένους ή αν έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση να έχουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι:

- Την επόμενη βδομάδα θα καταβληθούν σημαντικά χρηματικά ποσά στους δικαιούχους μέσω της πλατφόρμας.
- Η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ