Skip to main content

Σταϊκούρας: Έχει αρχίσει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020 είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων απο το 28% στο 24%.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους για το φλέγον ζήτημα του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων έχουν ήδη αρχίσει. Αυτό επισημαίνει  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως πλέον ωριμάζουν οι συνθήκες για «πιο ρεαλιστικούς στόχους» σε σχέση με το 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί. 

Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει πως φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, ενώ εξηγεί ότι οι παρεμβάσεις του 2020 στη φορολογία θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Όπως σημειώνει το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020  είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης  των επιχειρήσεων απο το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Για τον αν θα υπάρξει δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, διαβεβαιώνει: «Ναι, θα υπάρξει. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν».

 «Εκτιμούμε ότι με την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προώθηση συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, και τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020» αναφέρει. 

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ου Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως  δέσμευση της κυβέρνησης είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Έχει ήδη ξεκινήσει, τονίζει, η κατάρτιση ενός πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Ο υπουργός «βλέπει» επίσης νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επενδυτική βαθμίδα έως τα τέλη του 2020. 

Όσον αφορά στα capital controls σημειώνει πως «πιστεύουμε ότι μετράμε πλέον αντίστροφα για την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών».