Skip to main content

Σταϊκούρας: Φοροελαφρύνσεις και αναμόρφωση αντικειμενικών αξιών

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του, προαναγγέλλει την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων εντός του 2020

Την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων εντός του 2020 προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του, εστιάζοντας και στις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Στη συνέντευξή του συγκεκριμένα στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο κ. Σταϊκούρας προαναγγέλλει επέκταση και αναμόρφωση του συστήματος αντικειμενικών αξιών εντός του 2020, κίνηση η οποία - όπως σημειώνει - θα επηρεάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να γίνει «πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις φόρων για το 2020, νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, ενίσχυση πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αύξηση του ελάχιστου ύψους διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, αναμόρφωση του πλαισίου των παροχών σε είδος και νέες διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Δηλώνει ότι οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα και στον εισαγωγικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα. Επιπλέον μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ξεκινώντας από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ μεσοπρόθεσμα ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει πως θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.