Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΔΝΤ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΗ

Η αναφορά του ΥΠΟΙΚ έγινε με αφορμή την κύρωση από τη Βουλή της απόφασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού.

Για ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω τόνωση της αξιοπιστίας, ισχυροποίηση του κύρους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η αναφορά του κ. Σταϊκούρα έγινε με αφορμή την κύρωση από τη Βουλή της απόφασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (New Arrangements to Borrow -NAB).

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι διευθετήσεις αυτές θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- το 1997, προκειμένου το Ταμείο να είναι σε θέση να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο του στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.

Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο Ταμείο, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 1.681,2 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, η Ελλάδα «δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Επίσης, τόνισε πως «η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει -αποτελεσματικά- τον σκοπό λειτουργίας του».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ