Skip to main content

Σταϊκούρας: Υπάρχει σκάνδαλο Novartis, αλλά δεν αφορά πολιτικούς

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η Novartis χρησιμοποιήθηκε για να υλοποιηθεί το δόγμα από την κυβέρνηση «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»

Την εκτίμησή του ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί υπαρκτό σκάνδαλο, που όμως δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, αλλά πρακτικές της εταιρείας και κυκλώματα γιατρών, εξέφρασε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, επικαλούμενος και τη διερεύνηση του σκανδάλου σε πολλές χώρες.

«Η Ν.Δ. ουδέποτε έχει πει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ή δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, αλλά ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι για πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό», υπογράμμισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η Novartis χρησιμοποιήθηκε για να υλοποιηθεί το δόγμα από την κυβέρνηση «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», ενώ υπενθύμισε και την άποψη υπουργών που έλεγαν ότι «για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε κάποιον στη φυλακή».

Επίσης, για το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. ο κ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι δεν απευθύνεται στην ελίτ αλλά σε όλη την κοινωνία, με έμφαση τη μαισαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη λήψη απόφασης που αφορά την άρση ασυλίας των βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Μάριου Σαλμά, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «και οι ίδιοι έχουν ζητήσει να αρθεί η ασυλία τους και συμφώνησαν το θέμα αυτό να έρθει στην Ολομέλεια. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και στάση κράτησε ο κ. Πολάκης και ο κ. Καμμένος, οι οποίοι επικαλέστηκαν σε εναντίον τους κατηγορίες ότι αυτές αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, εμπίπτουν συνεπώς στις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Άρα νομίζω ότι και ο τελευταίος πολίτης της χώρας αντιλαμβάνεται το παίγνιο που παίζει η σημερινή κυβέρνηση».

Για το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση με τη φορολογική της πολιτική, με την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει καταστήσει τους πολίτες αδύναμους και αδύνατον να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

«Η Ν.Δ. θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους» είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι επειδή η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, όταν το νομοσχέδιο έλθει στη Βουλή θα υπερψηφίσει διατάξεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ανακουφίζουν την κοινωνία.

Αναφορικά με τη μείωση της φορολογίας για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι δεν αρκεί αυτό. «Η Ν.Δ. λέει ότι θέλει να αυξήσει τον πλούτο και να βελτιώσει τη σύνθεση του πλούτου. Θέλει να μεγαλώσει την "πίτα" και να αλλάξει τα συστατικά με τα οποία δημιουργείται η πίτα. Ποια είναι τα συστατικά του πλούτου; είναι η κατανάλωση, είναι οι επενδύσεις και είναι και το εξωτερικό ισοζύγιο».

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει πλήρως στο σκέλος των επενδύσεων. «Απόδειξη αυτού είναι ότι συνεχώς έχουμε πτώση του δείκτη των επενδύσεων. Μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό και η Cosco, αν και δρομολογήθηκαν, τελματώνουν. Μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όπως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια καθηλώνονται και όλα αυτά εξαιτίας δογματικών αγκυλώσεων και ιδεοληψιών της σημερινής κυβέρνησης».

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «το δικό μας πρόγραμμα δεν απευθύνεται στην ελίτ. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με την ελίτ. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».