Σάββατο 4 Απριλίου 2020
x

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ-ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΟΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

«Στόχος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω. Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την ελάφρυνση όσων πλήττονται από τα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος του κορωνοϊού.

«Στόχος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω. Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά. Αλλα να μην ξεχνάμε να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και την ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, καλώντας τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν με αλληλεγγύη.

«Πλέον τα ομόλογα το ελληνικού δημοσίου είναι αποδεκτά. Η απόφαση της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι εξαίρεση», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας λέγοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία με αίσθημα δικαίου.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το ύψος του συνόλου των μέτρων της κυβέρνησης και των πόρων που θα διατεθούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε συνολικά 1,4 εκατ. εργαζομένους και θα είναι ακατάσχετη. Για όλο αυτό το δυναμικό θα καλυφθεί η ασφαλιστική δαπάνη και το συνολικό κόστος της παρέμβασης για τον Απρίλιο θα είναι 2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Μέτρο 1: Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

«Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Μέτρο 2: «Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

«Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται», είπε ο υπουργός ενώ τόνισε ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

«Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ», σημέιωσε.

Μέτρο 3: «Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέτρο 4: Όσον αφορά το δώρο Πάσχα ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους», εξήγησε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της χώρας.

Επιπλέον, επανέλαβε την πρωθυπουργική εξαγγελία πως 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα, «δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο», επισήμανε.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ, «χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο "μαξιλάρι ασφαλείας"»,όπως είπε.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ