Skip to main content

Σταϊκούρας: Μικρή παράταση προθεσμιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια ρεαλιστική παράταση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει παράταση, πιθανόν ενός μήνα, στην προθεσμία για τη σύναψη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι τις νέες οι οποίες, με τα έως τώρα δεδομένα, θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια ρεαλιστική παράταση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να προσανατολίζεται σε ένα μήνα.

Βασικός στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι να διευκολυνθούν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι πιθανόν να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον φόρους, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία καθώς οι φορολογούμενοι τρέχουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων προκειμένου για να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ για γονικές παροχές και δωρεές η ΑΑΔΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.

Να παραταθεί για έξι μήνες το ισχύον πλαίσιο μεταβιβάσεων ακινήτων ζητούσαν η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- -Βιοτεχνών-Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών (ΟΜΚΟΕΕ), η Ομοσπονδία Μεσιτών Ακινήτων (ΟΑΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς το επίδομα θέρμανσης

Τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης που είχαν λάβει πέρυσι αναμένεται να δουν στις 10 του μηνός στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς περίπου 700.000 νοικοκυριά που υπέβαλλαν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση». Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αύριο θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους.

Πρόκειται για την προκαταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Το υπόλοιπο ποσό που θα δικαιούνται να λάβουν θα φανεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο τέλος Δεκεμβρίου, οπότε θα πληρωθούν και όσοι ανήκουν στους νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.