Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ NPLS ΑΝΩ ΤΩΝ 30 ΔΙΣ. ΜΕ ΤΟΝ «ΗΡΑΚΛΗ»

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τη μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% των κόκκινων δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου νόμου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Ηρακλής», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος, με την παρούσα συστημική λύση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση "κόκκινων δανείων" υψηλότερη από το σύνολο της μείωσης που επετεύχθη την τελευταία τετραετία, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2016 έως σήμερα».

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία -όπως είπε- τα παρέδωσε (ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων) το 2019 στο ίδιο περίπου ποσοστό (43,5%) από όσο τα παρέλαβε το 2015 (43,6%). «Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κόκκινων δανείων έπεφτε στο μισό, στην Ελλάδα -επί ΣΥΡΙΖΑ- τα κόκκινα δάνεια έμεναν στα ίδια επίπεδα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, μνημόνευσε δήλωση του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της 31ης Οκτωβρίου 2015, με την οποία υποσχόταν ότι «έως το τέλος του θα έχει αντιμετωπιστεί θέμα των κόκκινων δανείων».

«Αυταπάτες και σε αυτό το πεδίο», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.

Για το νομοσχέδιο καθ' εαυτό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, για υψηλή βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, για υλοποίηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και αξιοποίηση των αδρανών πόρων οικονομίας και για τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας. Η κυβέρνηση, κατέληξε, «υλοποιεί τις δεσμεύσεις της εκεί που οι άλλοι δεν τολμούσαν».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν, έως τα τέλη Απριλίου 2020, τη ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας του.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ