Skip to main content

Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη: Προετοιμάζεται μια πολύ βαριά συμφωνία

Η κυβέρνηση δείχνει πλέον να εγκαταλείπει το μύθο για «μία εναλλακτική πολιτική», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στους τελευταίους πέντε μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η Ελλάδα έχασε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της και δεν απέχει πολύ από του να μηδενίσει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιτευχθεί μετά από δύο ετών προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Κατά τον ίδιο, η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση για τρεις λόγους: Εξαιτίας της «δημιουργικής ασάφειας» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, της αδιάλλακτης στάσης των εταίρων μας και της ανελλαστικής πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στη χώρα από το Μάιο του 2010 ακόμη.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δείχνει πλέον να εγκαταλείπει το μύθο για «μία εναλλακτική πολιτική» και να προσαρμόζεται στη πραγματικότητα, ευχόμενος τελικά να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κλείνοντας μία συμφωνία, η οποία προέβλεψε ότι θα είναι πολύ βαρύτερη για όλους τους Έλληνες, από εκείνη που συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η συμφωνία είναι αναγκαία, αλλά θα είναι και βιώσιμη;», διερωτήθηκε. Όπως είπε ο ίδιος, επικαλούμενος όσα διέρρευσαν στη δημοσιότητα, έρχεται είναι μια συμφωνία υφεσιακή, με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως, επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η χώρα, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, χρειάζεται πόρους που θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και σταδιακά να περάσει σε μείωση της φορολογίας, μειώνονται και εξορθολογίζοντας παράλληλα της δημόσιες δαπάνες και αποφεύγοντας τη διόγκωση του κράτους.

Στη συνέχεια της διαδικασίας ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θ. Σαββάκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας που χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική για το μέλλον της μεταποίησης στη χώρα και τη Βόρειο Ελλάδα, σε μία χρονιά που ο Σύνδεσμος συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής.