Skip to main content

Σταϊκούρας: Σε παραλυτική στασιμότητα σέρνεται η οικονομία

Επικαλούμενος οικονομικά στοιχεία, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ υποστηρίζει ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στη χώρα.

Σε κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας σέρνεται η οικονομία της χώρας με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και μερική ευθύνη των θεσμών, όπως αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επικαλούμενος οικονομικά στοιχεία, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στη χώρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως καταδεικνύουν οι Εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνεχώς υποχωρεί: χάσαμε 4 και 5 θέσεις αντίστοιχα στον σχετικό δείκτη, σε σχέση με πέρυσι. 

Το οικονομικό κλίμα, τους τρεις τελευταίους μήνες, σταθερά επιδεινώνεται: υποχώρησε κατά 4 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο.

Το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται: αυξήθηκε κατά 60% από το τέλος του 2014.

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές: ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, και δεν υπάρχουν πλέον δανειακοί πόροι για την αποπληρωμή τους.

Οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται και η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται: υποχώρησε κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2014.

Οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα: έχουν χαθεί πάνω 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2015.

Η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται: το υπόλοιπο χρηματατοδότησης έχει μειωθεί κατά 18% από τις αρχές του 2015».

Ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει την ανακοίνωσή του λέγοντας πως απαιτείται πολιτική αλλαγή και η υλοποίηση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου που θα οδηγεί σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, σε δημιουργία καλών θέσεων απασχόλησης και σε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.