Skip to main content

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι για να βοηθήσουμε την κοινωνία

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων έχουν σημαντικό κόστος και στην πραγματική οικονομία

Στα 2,4 δισ. τον μήνα φτάνει το κόστος για την πραγματική οικονομία από την επιβολή των διαδοχικών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων έχουν σημαντικό κόστος και στην πραγματική οικονομία, όπου εκτίμησε ότι η συνολική μείωση του τζίρου φτάνει στα 2,54 δισ. ευρώ αλλά και στα δημόσια οικονομικά. Συγκεκριμένα, είπε ότι το κόστος από την απώλεια φόρων αλλά και τη λήψη νέων μέτρων στήριξης αυξήθηκε από τα 500 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν με τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ μία εβδομάδα νωρίτερα, στα 700 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση μετά και τις χθεσινές αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε πού θα φτάσει το κόστος από τα μέτρα στήριξης καθώς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο χρόνο και σε ποια ένταση θα συνεχιστεί η πανδημία. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό.

Άφησε να εννοηθεί ότι θα έχουμε εξελίξεις και για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής το αμέσως επόμενο διάστημα. "Θα έρθουμε να προσθέσουμε και να ενισχύσουμε επιτρεπτές προκαταβολές", είπε συγκεκριμένα.

Ανοιχτό άφησε επίσης και το θέμα νέων ρυθμίσεων οφειλών λέγοντας ότι αυτό θα συζητηθεί μόλις σταματήσουν οι αναστολές φορολογικών και δανεικών υποχρεώσεων τον ερχόμενο Απρίλιο.

Μίλησε για επέκταση και εμπλουτισμό μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα προσθέτοντας ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Σε ό,τι αφορά το μέτρο των παγίων δαπανών, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους επαγγελματικούς φορείς για να υπάρξει σύμπνοια για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων.

Υπενθύμισε ότι το μέτρο αφορά την κάλυψη παγίων δαπανών για την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, και προϋποθέτει ότι θα πρέπει να υπάρξει πτώση τζίρου 30% σε σχέση με το 2019. Όπως είπε, το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε τεχνικές διαβουλεύσεις αυτόν τον μήνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να υλοποιήσει το μέτρο.

Σχετικά με τη διάταξη νόμου για την παροχή βοήθειας 120 εκατ. ευρώ στην Aegean, επεσήμανε ότι σε σύγκριση με αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ η λύση που επιλέχθηκε στην Ελλάδα είναι λελογισμένη και αποσκοπεί στο να μπορέσει να επιβιώσει η εταιρεία και να μην έχει ζημιά και το δημόσιο.

Τέλος σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι προσβλέπουμε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο '21 και μετά για να υπάρξει διαρθρωτική αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Θύμισε ακόμη ότι εκτός από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα ευεργετείται και από τα χρήματα του REACT EU αλλά και από το SURE, το ειδικό ταμείο για τη στήριξη της απασχόλησης, από το οποίο η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 2,7 δισ. ευρώ.