Skip to main content

Σταϊκούρας: Τέλος Φεβρουαρίου οι διατάξεις για τη φοροδιαφυγή

Ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «προϋπολογισμού των πολιτών» που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΜΑΚ.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου εκτιμά ότι θα είναι έτοιμες οι διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και του λαθρεμπορίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών» στην αίθουσα αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο υπουργός επισήμανε πως επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση των δύο αυτών προβλημάτων.

«Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση της χώρας σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα», τόνισε. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης λέγοντας ότι μόλις υπάρξει - με ασφάλεια πάντα - δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020 θα προχωρήσει η μείωση. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί τέτοιος χώρος το α' τρίμηνο του 2020. Ο υπουργός διευκρίνισε μάλιστα πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος δεν έχουν ταξικό πρόσημο.

Αναφερόμενος ακόμα στο οικονομικό κλίμα δήλωσε πως ο δείκτης εμπιστοσύνης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο υψηλότερο σημείο από το 2007, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Ο «προϋπολογισμός των πολιτών»

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον «προϋπολογισμό των πολιτών» τον οποίο παρουσίασε η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» που αποτελείται από οκτώ τελειόφοιτους του διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δίκαιο.

Ο προϋπολογισμός των πολιτών παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί, όπως δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας Κατερίνα Σαββαϊδου, μια μη τεχνική προυσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού ή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού με στόχο οι απλοί πολίτες να αντιληφθούν τις επιλογές της κυβέρνησης. Το εργαλείο αυτό, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας, την ενεργοποίηση δημόσιου διαλόγου και τη βελτίωση του ελέγχου και της λογοδοσίας της κυβέρνησης», όπως σημείωσε η κ. Σαββαϊδου.

Οι φοιτητές ανέφεραν με απλό τρόπο έννοιες όπως το εθνικό πρόγραμμα αναπτύξεων, τον προϋπολογισμός δημόσιων επενδύσεων το επιτελικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενώ παρουσίασαν πόσο στοιχίζουν οι διάφορες πολιτικές της κυβέρνησης, όπως παραδείγματος χάριν το επίδομα των 2.000 ευρώ για τη γέννηση παιδιών, και από πού αντλεί η χώρα τα έσοδά της.

Συμμετέχοντας στην εκδήλωση, ο υπουργός στο πλαίσιο προσπάθειας κατανόησης και επεξήγησης του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε αναλυτικά στις 10 προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2020.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:
1. Η χώρα να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη
2. Αναδιανομή εισοδήματος και προώθηση κοινωνικής συνοχής
3. Να ενισχύσουμε τις σχέσεις συνεργασίας με εταίρους και θεσμούς
4. Υγιή βιώσιμα δημόσια οικονομικά
5. Να μειώσουμε τους φόρους
6. Η υλοποίηση μη ταξικών πολιτικών
7. Η ρευστότητα της οικονομίας
8. Να έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος
9. Να έχει χαρακτηριστικά αξιοπιστίας
10. Να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

Μιλώντας για τις επιλογές της κυβέρνησης που αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό αυτής, ο Δημήτρης Σκιαδάς, κάτοχος της έδρας Jean Monnet, επισήμανε ότι φαίνεται «μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν κοινωνικά αιτήματα και σε επίπεδο μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης και αύξησης συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών ειδικά στο κοινωνικό επίπεδο». «[Είναι] στοιχεία τα οποία θέλω να πιστεύω ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων μας», πρόσθεσε.