Σάββατο 4 Ιουλίου 2020
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

800 ευρώ μόνο για όσους παραμένουν σε αναστολή - Προανήγγειλε «λελογισμένες ρυθμίσεις» όταν τελειώσει η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων

Ανακοινώσεις για την προστασία της α΄κατοικίας έως την ερχόμενη Παρασκευή, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ενώ προανήγγειλε ότι έως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επενεξετάσει πώς και σε πόσες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ως τώρα ανασταλεί. Τόνισε όμως και ότι με την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πάρουν άλλη μορφή τα μέτρα κρατικής βοήθειας, ενώ πολλά αλλάζουν από τον Ιούνιο και περιορίζονται τα 800 ευρώ που δίνει τώρα η Πολιτεία, μόλις ολοκληρωθεί το τρίμηνο των προστατευτικών μέτρων.

«Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο, παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι πρώτες πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να αναμένονται ως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.

Υπογραμμίζεται ότι τα 800 ευρώ θα εξακολουθούν να δίνονται σε όσους όσοι παραμείνουν άνευ εργασίας σε αναστολή. Για παράδειγμα, αν ένα καφέ με 20 υπαλλήλους ανοίξει και δουλευουν οι μισοί, οι υπόλοιποι θα πάρουν τα 800 ευρώ ή θα μπουν σε εκ περιτροπής εργασία.

Για την προστασία της κύριας κατοικίας ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «πράγματι λήγει την επόμενη εβδομάδα (30 Απριλίου) αλλά μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο μας» προϊδεάζοντας εμμέσως έτσι σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

Για τις πληρωμές των φόρων σε αναστολή από Σεπτέμβριο δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί παροδικά για τρεις μήνες» με βάση τα σημερινά δεδομένα και «υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων και νόμος στη χώρα για τις 48 δόσεις», αλλά εν καιρώ «θα πρέπει να το αξιολογήσουμε λαμβάνοντας υπόψη όμως υπόψιν και τους ταμεία ακούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας»

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά σε περίπου 1,5 τρισ. ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης λόγω Κορωνϊού στην Ευρώπη και δήλωσε ότι άμεσα θα πρέπει να νομοθετηθούν τα εργαλεία που αποφασίστηκαν σε επίπεδο Κορυφής όπως το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος, μαζί με τις αναστολές πληρωμών φόρων, η Ελλάδα έριξε στη μάχη περί τα 28 δισ. και επέκρινε την αντιπολίτευση ότι, ζητώντας να πέσουν όλα τα «όπλα» προκαταβολικά, έσπρωχνε τη χώρα σε νέο μνημονιακό πρόγραμμα.

Για την ανακοίνωση του Οίκου Fitch σε σχέση με το αξιόχρεο της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι δεν υποβαθμίστηκε κατηγορία αλλά μόνο η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης, ενώ τόνισε ότι οι εκθέσεις αυτές συνεκτιμούν και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ