Skip to main content

Σταϊκούρας: Θα ενισχυθούν μέσω προκαταβολής οι πυρόπληκτοι

«Θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης για τους πυρόπληκτους, ενώ δρομολογούνται η καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις», τόνισε ο υπουργός.

Αμεσότερη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προακαταβολής, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης για τους πυρόπληκτους, ενώ δρομολογούνται η καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις.

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπέθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών», σημείωσε.

Όπως είπε, «το υπουργείο Οικονομικών καταρχήν έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και τους πόρους για να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, και ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση πόρων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία έχουν πληγεί».

Αποζημιώσεις

-Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων

-Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων

-Επιχορήγηση επιχειρήσεων

Μέσα από το σύστημα προκαταβολών

-Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες

Παράλληλα, προβλέπονται:

-Επιδότηση ενοικίου

-Προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους

-Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ