Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ 4 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε πως στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις του Ταμείου.

O Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Νικολόπουλο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που το υπουργείο σχεδιάζει να απορροφήσει τα χρήματα από αυτό, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο  τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά από ένα μικρό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μπρουνό Λεμέρ, στο οποίο ο κ. Λεμέρ μίλησε για τις εξαιρετικές σχέσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του και τους κοινούς τους στόχους για την ανάπτυξη της οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια των δύο χωρών και τη συνεργασία τους στον τομέα αυτόν, o κ. Σταϊκούρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η Ευρώπη βίωσε με την πανδημία μία πρωτόγνωρα βαθιά ύφεση.  Ωστόσο, τόνισε, ότι πήρε έγκαιρα εκείνες τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες για να μπορέσει να ανακάμψει.  Έτσι ένα χρόνο μετά από την σύστασή του, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαθέσιμο για να ενισχύσει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις ύψους 30,5 δις ευρώ και πλήρως τα 12,7 δις σε δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει -με την μόχλευση- σημαντικός επενδυτικός χώρος. «Το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα λάβουμε την προκαταβολή ύψους 13%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό προκαταβολής ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα δοθεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τα χαρακτηριστικά της απορρόφησης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η ταχύτητα, η διαφάνεια, η ανταποδοτικότητα και η άμεση βοήθεια που θα προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα. «Θα αξιοποιήσουμε την αξιοπιστία και την δημοσιονομική ευελιξία με προσοχή έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Τον Ιούνιο η χώρα περνάει την 10η αξιολόγησή της και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τότε θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Υπουργός σημείωσε ότι 1.5 δις από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί σε αυτές. Οι επιχορηγήσεις θα κατευθυνθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (ορεινός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός κ.α.), στον αγρο-διατροφικό τομέα και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Αυτά σε συνδυασμό με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, αλλά και το δανειακό χαρτοφυλάκιο που προβλέπει χαμηλό κόστος δανεισμού, θα βοηθήσουν στον παραγωγικό ανασχηματισμό της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν κατά 20% λιγότερες αν δεν υπήρχε το Ταμείο ανάκαμψης και με χρονικό ορίζοντα το 2026 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες», σημείωσε ο Υπουργός.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργού Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το 2021 θα είναι 3.6%, ενώ αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, υπολογίζεται ότι θα ήταν 2.4%.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ