Τετάρτη 1 Απριλίου 2020
x

ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ ΤΟ ΙΡΑΝ

Το Ιράν θέλει να σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή σε δολάρια ή ευρώ, περιλαμβανομένων των συναλλαγών για τις πετρελαϊκές εξαγωγές του, σε αντίποινα για τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις.

Το Ιράν θέλει να σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή σε δολάρια ή ευρώ, περιλαμβανομένων των συναλλαγών για τις πετρελαϊκές εξαγωγές του, σε αντίποινα για τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ-Ρεζά Ραχιμί, τον οποίο επικαλείται σήμερα ο Τύπος.

«Θα βγάλουμε το δολάριο και το ευρώ από το καλάθι των νομισμάτων μας και θα τα αντικαταστήσουμε με το ριάλ και κάθε άλλο νόμισμα χωρών που δέχονται να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτά τα νομίσματα (το δολάριο και το ευρώ) είναι βρώμικα και δεν θα πωλούμε πλέον το πετρέλαιό μας σε δολάρια ή σε ευρώ», δήλωσε ο Ραχιμί σε σημερινή ομιλία του προς Ιρανούς εκπαιδευτικούς.

Ο Ραχιμί δεν διευκρίνισε πώς θα πετύχει το Ιράν αυτό το στόχο, ιδιαίτερα για τις πετρελαϊκές εξαγωγές ή εισαγωγές της χώρας, η οποία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί το δολάριο.

Ο Ραχιμί δήλωσε εξάλλου ότι το Ιράν θα περιορίσει τις αγορές του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ανήλθαν το 2009 σε 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν δηλαδή το 27% των ιρανικών εισαγωγών, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της ΕΕ.

Το Ιράν, διευκρίνισε, θα σταματήσει ιδιαίτερα τις εισαγωγές από την Ευρώπη προϊόντων διατροφής όπως το σιτάρι και η σόγια και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να παράγει τοπικά όλους «τους πολύπλοκους εξοπλισμούς και τα ανταλλακτικά» που αγοράζει σήμερα από την Ευρώπη.

«Αυτό θα απαιτήσει χρόνο», παραδέχθηκε ο Ραχιμί, όμως μετά «δεν θα εξαρτώμαστε πια από τους Δυτικούς», τόνισε.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ