Skip to main content

Standard & Poors: Διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Β+

Στην έκθεσή του ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τη σταθεροποίηση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας.

Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «Β+» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας με «θετικό» outlook διατήρησε η Standard & Poors, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση «B».

Στην έκθεσή του ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τη σταθεροποίηση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, που συνοδεύεται από τη σταθερή επίδοση του προϋπολογισμού και την πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, στοιχεία που λειτουργούν ως αντίβαρο απέναντι στο υψηλό φορτίο του εξωτερικού και δημόσιου χρέους, αλλά και στη δύσκολη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εύθραυστο μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης και τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.

Η Standard & Poors προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,4% κατά μέσο όρο στο διάστημα 2019-2022, αφού η εσωτερική ζήτηση ενισχύεται και παραμένει η καλή επίδοση των εξαγωγών. «Παρά το μεγάλο χρέος της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει ένα από τα πλέον προνομιούχα προφίλ χρέους ανάμεσα στις χώρες που αξιολογούμε από πλευράς ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.

Ο οίκος εκτιμά πως μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί από πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στον τραπεζικό κλάδο.