Skip to main content

Στάση - βιβλιοθήκη απέκτησε από σήμερα και το Πανόραμα

Διαμορφώθηκε μια όμορφη βιβλιοθήκη με τον τίτλο «βιβλίο - Στάση Ζωής», όπου κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει το βιβλίο που θέλει για την αναμονή του.

Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες συναντούν από σήμερα το πρωί οι επιβάτες στην κεντρική γραμμή 58 που συνδέει το Πανόραμα με τη Θεσσαλονίκη

Στη στάση «προέδρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος - Κούνιες» και σε ένα περιποιημένο και στεγασμένο χώρο, διαμορφώθηκε μια όμορφη βιβλιοθήκη με τον τίτλο «βιβλίο - Στάση Ζωής», όπου κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει το βιβλίο που θέλει και να «γεμίσει» τον χρόνο αναμονής του μέχρι να έρθει το λεωφορείο της γραμμής, αλλά και στη συνέχεια να το κρατήσει μαζί του σε όλη τη διαδρομή.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία πολιτισμού και φιλαναγνωσίας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στο Φίλυρο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η οποία επεκτείνεται πια και στο Πανόραμα. Με την ενεργή υποστήριξη της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου και του Τοπικού Συμβουλίου Πανοράματος, η στάση-βιβλιοθήκη  διαμορφώθηκε κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις: Ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε μορφή «δένδρου», παγκάκι αναμονής, πολλές πρωτότυπες θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και κατάλληλη βαφή όπως αυτή της οροφής που προσομοιάζει με ουρανό. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρσι στο Φίλυρο και είχε πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και την κοινή γνώμη.

Ήδη τέσσερις στάσεις στο Φίλυρο προσφέρουν αυτές τις πρωτοποριακές υπηρεσίες πολιτισμού, ο δήμος τιμήθηκε με το βραβείο «Best City Awards» για την πρωτοβουλία, ενώ από σήμερα η «Στάση Ζωής» ξεκίνησε και στο Πανόραμα.

Παρών στην πρωινή εκκίνηση της πρωτότυπης αυτής πολιτιστικής πρωτοβουλίας ήταν ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Είναι ένα ακόμα μήνυμα πολιτισμού που στέλνουμε από τον δήμο μας. Το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος φίλος, που βοηθά στην καλλιέργεια του κάθε πολίτη. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν δίνεις θετικά παραδείγματα ο κόσμος τα σέβεται και τα προστατεύει. Αυτό αποδείχτηκε ήδη στο Φίλυρο όπου η πρωτοβουλία τρέχει εδώ και ένα χρόνο. Οι πολίτες-επιβάτες αποδείχτηκαν φανατικοί βιβλιοφάγοι και ο κόσμος μάς ενίσχυσε με δεκάδες προσφορές βιβλίων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φιλοπρόοδο σύλλογο της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου και την πρόεδρό του Ολυμπία Δημαράτου, που αποδεικνύουν ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού, αλλά και στο Τοπικό Συμβούλιο Πανοράματος και στον πρόεδρό του Νίκο Γραμματικόπουλο που στήριξαν με θέρμη την πρωτοβουλία», σημείωσε ο δήμαρχος.

Τα βιβλία είναι προσφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης, της ένωσης λογοτεχνών, των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου, αλλά και απλών πολιτών που τοποθετούν τα βιβλία τους στα ράφια της βιβλιοθήκης δίχως την παραμικρή γραφειοκρατία, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτη. Να σημειωθεί ότι η δράση είναι ανοιχτή στο κοινό, καθώς όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει, τοποθετώντας βιβλία στη βιβλιοθήκη-στάση.