Skip to main content

Στάση εργασίας αύριο από τους δικαστικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα

Όπως λένε οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 από ώρα 12 μέχρι 15 μ.μ οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια της χώρας.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων:

«Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας προβαίνουν σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από 12:00 έως 15:00.

Οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Όμως δυστυχώς, οι αριθμοί λένε την αλήθεια:

Επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966,δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων

Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1(5966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή 1 Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε 3 Δικαστές), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1(δηλαδή 3,5 Δικαστικοί Υπάλληλοι για κάθε 1 Δικαστή).

Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3-4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.

Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4-5 χρόνια.

Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5-5 χρόνια.

Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις, ενώ γενικότερα οι υλικοτεχνικές υποδομές και οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ανύπαρκτες.