Skip to main content

Στάση Θεσσαλονίκη: Από τη Σουηδία στη Δυτική Σαχάρα με το ποδήλατο για τα δικαιώματα

Περνώντας από 40 χώρες θα αφιερώσουν περίπου δυόμιση χρόνια της ζωής τους για να μιλήσουν για έναν λαό που δεν μπορεί να ακουστεί

Ένα ζευγάρι Σουηδών, η Σανά και ο Μπέντζαμιν, πήραν εδώ και καιρό μία πολύ γενναία και για πολλούς ακατανόητη απόφαση και στις αρχές Μαΐου του 2022. Παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και ξεκίνησαν ένα ταξίδι 48.000 χιλιομέτρων με ποδήλατα από τη Σουηδία με τελικό προορισμό τη Δυτική Σαχάρα για να κάνουν γνωστή την κατάσταση που επικρατεί στην τελευταία αποικία της Αφρικής εδώ και περίπου 50 χρόνια.

Περνώντας από 40 χώρες θα αφιερώσουν περίπου δυόμιση χρόνια της ζωής τους, ολοκληρώνοντας το ταξίδι τους το 2025, για να μιλήσουν για τα βασανιστήρια αλλά και για τους αποκλεισμούς που βιώνει ο λαός της Δυτικής Σαχάρας, οι Σαχράουι. Το έδαφος έχει καταληφθεί από το Μαρόκο από το 1975 και ο αυτόχθονος πληθυσμός των Σαχράουι εξακολουθεί να περιμένει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που ο ΟΗΕ και το Μαρόκο τούς υποσχέθηκαν το 1991. Περίπου 175.000 Σαχράουι ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Αλγερία. Το παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου τα μισά από τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πάσχουν από αναιμία και το ένα τρίτο υποφέρει από υποσιτισμό.

Στάση Θεσσαλονίκη

Την 141η ημέρα του ταξιδιού, το βράδυ της περασμένης Κυριακής έφθασαν στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύοντας από την  Άρνισσα και τα Γιαννιτσά, μία εμπειρία που αποδείχθηκε απρόσμενα περιπετειώδης. «Στήσαμε τις σκηνές μας στα βουνά στην Άρνισσα και ξαφνικά το βράδυ ακούσαμε κάτι περίεργους ήχους, που όμως καταλάβαμε ήταν λύκοι. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί αλλά ο σκοπός μας ανώτερος και θα παλέψουμε για να τον πετύχουμε», λέει η 30χρονη Σάνα, μιλώντας στη Voria.gr.

 

Η Σανά και ο Μπέντζαμιν στη Θεσσαλονίκη

 

 

 Στην Άρνισσα

 

 

 «Στη Θεσσαλονίκη μένουμε σε έναν συνομήλικο φίλο μας Σαχράουι που έφυγε από τη μαροκινή κατοχή της Δυτικής Σαχάρας πριν χρόνια. Βασανίστηκε για έναν μήνα στο Μαρόκο, κρεμάστηκε από το ταβάνι, έχοντας υποστεί ξυλοδαρμούς επειδή ο αδερφός του είχε πάει στο στρατόπεδο διαμαρτυρίας Gdeim Izek», λέει ο Μπέντζαμιν.

 

Έξω από τα Γιαννιτσά

 

Τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την Παρασκευή όταν και θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους μέσω της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία, θα συναντηθούν με οργανώσεις και ομάδες για τους πρόσφυγες, το περιβάλλον και τους αστέγους.

 Στη Θεσσαλονίκη

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να φθάσουν στην Κωνσταντινούπολη. «Θα περάσουμε τα γενέθλιά μας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάπου στην Ανατολική Τουρκία και αδημονούμε για αυτήν την εμπειρία», λένε και οι δύο.

Κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα

Τι θέλουν να πετύχουν με το ταξίδι τους

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 οι Σαχράουι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το Μαρόκο ζητώντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Δεκαπέντε χρόνια κράτησε ο πόλεμος μεταξύ του μαροκινού στρατού και του Polisario, του πολιτικοστρατιωτικού κινήματος του λαού της ερήμου. Ο ΟΗΕ πέτυχε την κατάπαυση του πυρός το 1991, χωρίς ωστόσο να βρεθεί καμία λύση καθώς το Μαρόκο δεν προέβη στο δημοψήφισμα το οποίο υποσχέθηκε. Από τότε μέχρι σήμερα, 175.000 Σαχράουι κατοικούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Αλγερία και ορισμένοι ζουν στην κατεχόμενη από το Μαρόκο περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, αντιμετωπίζοντας αποκλεισμούς και βασανιστήρια, σύμφωνα με τους δύο ακτιβιστές.

 Κοντά στη Μελίτη Φλώρινας

«Όσοι ζουν μέσα στη Δυτική Σαχάρα δεν τους επιτρέπεται να διαδηλώνουν, να αντιστέκονται, να φιλμογραφούν, ούτε καν να πηγαίνουν πανεπιστήμια καθώς δεν υπάρχουν», λέει ο Μπέντζαμιν.  «Μάλιστα, υπάρχει και θέμα με το ίντερνετ καθώς είναι τρομερά ελεγχόμενο από τη Μαροκινή Αστυνομία και το παρακράτος», λέει ο ίδιος. Το Μαρόκο μάλιστα έχει στείλει αρκετούς έποικους εκεί.

Έχοντας ταξιδέψει στην κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα, ο Μπέντζαμιν περιγράφει πως επρόκειτο για μία πρωτόγνωρη εμπειρία. «Χρειάστηκε να περάσω τουλάχιστον από δέκα checkpoints και με ανέκριναν για δύο ώρες για να δουν αν είμαι δημοσιογράφος. Απαγορεύεται η είσοδος στους δημοσιογράφους. Εκεί κατάφερα να μιλήσω με κατοίκους αφού ξέφυγα από τους αστυνομικούς που ήταν συνεχώς από πίσω μου», σημειώνει ο ίδιος.

 

 Κοντά στη Νίκη Φλώρινας

 

«Μέσω αυτής της μεγάλης πρόκλησης, το να ποδηλατούμε κατά μήκος του Ισημερινού περνώντας το ένα πέμπτο των χωρών παγκοσμίως, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι που συναντάμε θα δώσουν προσοχή. Θέλουμε να φωνάξουμε για έναν λησμονημένο λαό σε μια ξεχασμένη σύγκρουση», λέει ο Μπέντζαμιν. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Σαχράουι ζει στα κατεχόμενα όπου οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και οι εξαφανίσεις είναι καθημερινότητα. Η χώρα χωρίζεται από το μεγαλύτερο εν ενεργεία στρατιωτικό τείχος παγκοσμίως που εκτείνεται 2700 χλμ. Το τείχος περιβάλλεται από περίπου επτά εκατομμύρια νάρκες ξηράς και χωρίζει τον λαό των Σαχράουι στα δύο, σε αυτούς που διαμένουν εντός της Δυτικής Σαχάρας αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αλγερία. Το Μαρόκο δεν αφήνει δημοσιογράφους να εισέρχονται στα κατεχόμενα.

Η διαδρομή τους είναι Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία, Ινδία, Πακιστάν, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ανδόρα, Ισπανία, Αλγερία και Δυτική Σαχάρα.

 Κοντά στον ποταμό Έλβα

 

[Δεν χρειάζεται να πεινάς για να μιλήσεις για την πείνα, έτσι, δεν χρειάζεται να είσαι από τη Δυτική Σαχάρα για να μιλήσεις για αυτήν»

Ο Μπέντζαμιν παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως μουσικός από δημοτικό σχολείο και η Σάνα από εργαζόμενη οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να μπορέσουν να φύγουν από τη Σουηδία. «Αυτό σημαίνει πως έχουν περιοριστεί και οι πόροι, και για τον λόγο αυτό μέσω μία πλατφόρμας κάνουν Crowdfunding για να στηρίξουν το έργο τους. «Οι δυσκολίες είναι πολλές, συνήθως μένουμε σε σκηνές, ενώ το να ποδηλατούμε από βουνά είναι αρκετά κουραστικό. Επίσης, δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε και για το ψυχολογικό κόστος του να λείπεις από το σπίτι σου. Όμως, είπαμε να το κάνουμε γιατί όπως λέμε "Δεν χρειάζεται να πεινάς για να μιλήσεις για την πείνα, έτσι, δεν χρειάζεται να είσαι από τη Δυτική Σαχάρα για να μιλήσεις για αυτήν"», λέει ο Μπέντζαμιν. Ένα από τα νέα τους πρότζεκτ που τρέχουν παράλληλα είναι η αγορά βιντεοληπτικού υλικού για τους Σαχράουι που ζουν εντός της Δυτικής Σαχάρας καθώς όταν καταληφθούν από τις αρχές να τις κατέχουν, καταστρέφονται.

 Κοντά στο Ελμπασάν στην Αλβανία

 Περπάτησε 4.800 χιλιομέτρα με τα πόδια για την Παλαιστίνη

Ο Μπέντζαμιν θέλοντας να μιλήσει για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ξεκίνησε ένα ταξίδι με τα πόδια 4.800 χιλιομέτρων από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στην Ιερουσαλήμ, μέσω 13 χωρών: Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία, Σλοβενία. , Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανος και Ιορδανία με έναρξη τον Αύγουστο του 2017.

Στις 6 Ιουλίου 2018, αφού έφτασε στο πέρασμα του Άλενμπι, που συνδέει την Ιορδανία με τη Δυτική Όχθη, και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον προορισμό του, ο Λαντράα κρατήθηκε και ανακρίθηκε για 6 ώρες και του απαγορεύτηκε η είσοδος από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι επίσημοι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε η αίτησή του να εισέλθει στην Παλαιστίνη ήταν ότι θεωρούνταν ψεύτικος και ότι ο πραγματικός του σκοπός ήταν να «ενορχηστρώσει τις διαμαρτυρίες στο Nabi Saleh», μια κατηγορία που αρνήθηκε κατηγορηματικά. Για τις προσπάθειές του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χορήγησε την υπηκοότητα Ladraa και του απένειμε το Μετάλλιο της Αξίας.