Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
x

ΣΤΑΣΙΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΩ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προχώρησε στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων παραδειγμάτων προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση

Οικονομικό στραγγαλισμό φαίνεται πως υφίστανται οι περισσότεροι μηχανικοί στη χώρα, καθώς καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο, την ώρα που η δραστηριότητά τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προχώρησε στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων παραδειγμάτων προκειμένου να περιγράψει «τον παραλογισμό», όπως λέει του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Σε σχετική δήλωση του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για δήμευση του εισοδήματος των μηχανικών.

«Η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανικοί, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απελπιστική. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δημεύουν το εισόδημα. Οι μηχανικοί και ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δεν έχουν δουλειές, αγωνίζονται να πληρώσουν απλά και μόνο τις υποχρεώσεις τους», επισήμανε ο κ. Στασινός.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, το τραγικότερο όλων είναι ότι οι περισσότεροι μηχανικοί διαθέτουν μικρό εισόδημα. «ε τις νέες εισφορές για επικουρική κάλυψη και τα αναδρομικά παλιότερων ετών, που προστίθενται στις εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία, η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά απλώς το 100% του εισοδήματος. Πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν το κράτος!».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τρεις στους τέσσερις, το 74,7%, των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

«Για όσους δεν γνωρίζουν και λένε διάφορα, ο μηχανικός σήμερα δεν έχει περιθώρια να αποκρύψει εισοδήματα. Οι αμοιβές, οι κρατήσεις, οι οικοδομικές άδειες, τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα αυθαίρετα, τα τοπογραφικά, όλες οι εργασίες σχεδόν υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από βάσεις δεδομένων και πληρωμές μέσω τραπεζών.Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι δημευτικό και μη βιώσιμο. Οδηγεί εκτός επαγγέλματος χιλιάδες καταρτισμένους επιστήμονες. Κινδυνεύουμε να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Ήδη περισσότεροι από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.
 
Τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το ΤΕΕ με βάση το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος και τα πραγματικά ειδοποιητήρια που λαμβάνουν οι μηχανικοί, είναι χαρακτηριστικά:




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ