Skip to main content

Οι Πρέσπες φέρνουν τον αγωγό φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

Η Ελλάδα βλέπει με ενδιαφέρον τη συμμετοχή της στον αγωγό East Med. Βαλκανική συνεργασία πάνω σε μεγάλα ενεργειακά έργα.

Η διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκοπίων με αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, είναι ένα έργο που ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ελπίζει να υλοποιηθεί εάν ολοκληρωθεί και η συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την Ενέργεια στη Ν.Α. Ευρώπη, που διοργανώνει το Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στον αγωγό East Med, εάν οι μελέτες καταλήξουν σε θετικές προβλέψεις, καθώς η χώρα μας ήδη έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τη βαλκανική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, αναφερόμενος σε τέσσερις κοινούς στρατηγικούς στόχους: Στη μετατροπή των Βαλκανίων σε ενεργειακό κέντρο, στη δημιουργία κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, στη διασύνδεση των υποδομών και στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας παράλληλα με τη διαφοροποίηση της ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων.

«Αυτές οι παραπάνω τέσσερις βασικές αρχές μας επέτρεψαν τα τελευταία χρόνια να στοχεύσουμε στην υλοποίηση νέων μεγάλων έργων, προχωρώντας σε θεσμικές και άλλες καινοτομίες που θα βοηθήσουν στην δημιουργία τους»

Κάνοντας μνεία στα έργα αυτά ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον ΤΑΡ, έργο που έχει σε ποσοστό 80% κατασκευαστεί στο ελληνικό του τμήμα. Επίσης, αναφέρθηκε στον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου IGB, μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, με χρόνο έναρξης το 2020

Ξεχωριστά υπογράμμισε το έργο της Gastrade καθώς οι βασικοί εταίροι έχουν υπογράψει για το σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη , ενώ η Ελλάδα, συμπλήρωσε, υποστηρίζει πλήρως τη διασύνδεση Βουλγαρίας- Σερβίας με αγωγό μεταφοράς φ/α.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη «Βόρεια Μακεδονία», λέγοντας ότι ελπίζει η συμφωνία να συμβάλλει στην κατασκευή αγωγού που θα διασυνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια για την παροχή αερίου.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με Ισραήλ, Ιταλία και Κύπρο, στον East Med, έναν αγωγό που θα μεταφέρει φ/α από την Ανατολική Ευρώπη. Eάν οι μελέτες καταλήξουν θετικά, στο έργο, θα μετέχει και η Ελλάδα».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στη συμφωνία, που ενδιαφέρει και τους «Αμερικανούς φίλους μας», για τις έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου στα νότια της Κρήτης, έργο στο οποίο έκανε νωρίτερα αναφορά και ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Pyatt.



Χρηματιστήριο Ενέργειας

Την εκτίμηση ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2019 θα είναι σε πλήρη λειτουργία η αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, εξέφρασε ο κ. Αθ. Σαββάκης, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου όπως και πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Το Χρηματιστήριο, σημειώνεται, αποτελείται στο 51% από ιδιωτικούς μετόχους και στο 49% από δημόσιους οργανισμούς και στην παρούσα φάση βρίσκεται σε φάση οργάνωσης της Αγοράς.

«Στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, υπάρχουν χώρες πολύ πιο ώριμες, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα για να λειτουργήσει ορθά το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θα μπορούσε και πρέπει να έχει και περιφερειακή εμβέλεια», τόνισε ο κ. Σαββάκης.