Skip to main content

Σταθάκης: Μετά την πολιτική συμφωνία γυρίζουμε σελίδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταλόγισε στην «σύσσωμη Αντιπολίτευση ότι θα ήθελε να βάλουμε μέτρα και όχι μέτρα και αντίμετρα»

Για την αλλαγή σελίδας με το κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας ώστε η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης λέγοντας πως με αυτή έχει καλυφθεί το σύνολο των μέτρων που προέβλεπαν οι δύο διαδοχικές αξιολογήσεις.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως «τον Ιούλιο είναι η επόμενη μεγάλη δόση που πρέπει να αποπληρώσουμε, ενώ όλες οι υπόλοιπες είναι μικρότερες και μπορεί να αποπληρωθούν από τις δυνατότητες της οικονομίας μας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταλόγισε στην «σύσσωμη Αντιπολίτευση ότι θα ήθελε να βάλουμε μέτρα και όχι μέτρα και αντίμετρα».

«Διαμορφώσαμε» είπε «μια ισορροπημένη λύση κάτι που απογοήτευσε πολλούς, εκείνους που δεν ήθελαν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να επανέλθει έτσι στο τραπέζι η συζηήτηση για ένα grexit αλλά και εκείνους που ήθελαν και έβλεπαν εκλογές».

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης μίλησε για μια «πολιτική συμφωνία στα κεντρικά θέματα που έχει προκύψει». Ανέφερε πως υπάρχουν και δύσκολα θέματα σε αυτή τη συμφωνία όπως το θέμα των συντάξεων όπου υπάρχει δέσμευση για μείωσης 1% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει 1,8 δις και θα αφορά τις υψηλότερες συντάξεις κατά κανόνα. Υπάρχουν αντιμέτρα; Ένα και ισχυρό αντίμετρο είναι η μείωση της δαπάνη για τα φάρμακα στους συνταξιούχους. Θα υπάρξει δηλαδή μια κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα ανάλογα με το ύψος της σύνταξής. Πρόκειται για ένα αντίμετρο που με άλλες σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στο ΕΣΥ θα αποτελέσουν πόλο ανακούφισης.

Το δεύτερο αφορά το 2020 και θα αφορά τη μείωση της φορολόγησης. Στα αντιμέτρα αυτού του πεδίου θα έχουν δύο ισχυρούς πυλώνες ο ένας είναι οι οικογένειες με επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων, με καλύψεις που αφορούν την βρεφονηπιακή φροντίδα και τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων σε ευάλωτες οικογένειες.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ στα χαμηλότερα εισοδήματα, την κατάργηση της αλληλεγγύης για εισοδήματα έως των 20.000 ευρώ ετησίως.

Αυτά είπε ο υπουργός «αποτελούν σημαντικές τομές, πυρήνες αντιμετώπισης και έχοντας πάντα κατά νου ότι το ισοζύγιο μέτρο- αντιμέτρων θα είναι μηδενικό καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις προαναγγέλλουν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε και στο «ευαίσθητο» όπως είπε θέμα της απασχόλησης μιλώντας για επαναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και σειρά μέτρων που θα ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας ρώτησε ρητορικά τον υπουργό εάν τα αντίμετρα θα είναι πραγματικά αντίμετρα ή αντιμέτρα καθώς όπως του είπε «ο τόνος έχει μεγάλη διαφορά. Και θα εξηγήσω. Ο Πρωθυπουργό μας έχει πεί ότι για κάθε ένα ευρώ δυσμενών μέτρων θα υπάρχει ένα ευρώ ευνοϊκών μέτρων. Μετά όμως τη σύνοδο της Μάλτας ακούσαμε πολλά και διαφορετικά από υπουργούς της κυβέρνησης Όπως από την υπουργό Εργασίας κυρία Εφη Αχτζίογλου που μετέτρεψε τα μηδενικά μέτρα σε μηδενικού αντίκτυπου. Γι αυτό και σας ρωτάω τα αντίμετρα θα είναι τελικά μηδενικού χαρακτήρα, δηλαδή για κάθε συν ένα ευρώ θα υπάρχει ένα μείον ευρώ ή θα είναι μηδενικού αντικτύπου».