Skip to main content

Σταθάκης από Θεσσαλονίκη: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου το 50% του ΕΣΠΑ

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση μεταστροφής εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει προκηρυχθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που αντιστοιχούν σε 9 δισ ευρώ δημόσιας δαπάνης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης, προσκεκλημένος ομιλητής στο δείπνο που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο με την ευκαιρία της 81ης ΔΕΘ.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση μεταστροφής εκφράζοντας δε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθούν το 2016 οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί με το τρίτο μνημόνιο, οπότε δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προσαρμογής στο 2017 και 2018, κάτι που είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Τον υπουργό προσφώνησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Τζιρίτης ο οποίος επισήμανε ότι η ακολουθούμενη αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας είναι σε απόλυτα λάθος κατεύθυνση και πως ο στόχος του πλεονάσματος - το 3,5%- επιτείνει την ύφεση. Εφικτή λύση στο πρόβλημα της οικονομίας μπορεί να υπάρξει μόνο αν το πλεόνασμα είναι ρεαλιστικό.

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου καυτηρίασε την υπερφορολόγηση που σε περίοδο μείωσης των εισοδημάτων οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης και σε συνέχιση της ύφεσης.

Ο κ. Τζιρίτης ζήτησε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και όσον αφορά τον ΟΛΘ είπε χαρακτηριστικά ότι «ο στόχος καθυστερεί εξουθενωτικά» όταν το λιμάνι αποτελεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός επανέλαβε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή, την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ υποστήριξε ότι στόχος της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι η αύξηση των εξαγωγών που αντιστοιχούν μόλις στο 10% του ΑΕΠ  όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 25%.

Μία πρόταση που θα συζητηθεί κατέθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ισχύσουν ειδικά κίνητρα για την Καινοτομία στη περιοχή και ειδικότερα flat tax 10%-15% για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε ζώνη ειδικού σκοπού. Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους υπουργούς.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρόντες ήταν τα μέλη της κυβέρνησης Δ. Μάρδας και Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ενώ σε ερωτήσεις επιχειρηματιών απάντησαν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Λαμπριανίδης και Χαρίτσης.