Skip to main content

Σταθάκης: Στην αγορά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα

Ομιλία του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην εκδήλωση της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ - Οι επιχειρηματίες βλέπουν επιδείνωση της κρίσης

Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2016, στην ιδιωτική οικονομία θα «πέσουν» 11,5 δισ ευρώ, από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου - όπως απαιτούν οι δανειστές - το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας από την εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΘ, που και φέτος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σταθάκης, παρά την ανησυχία των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για συνέχιση και επιδείνωση της ύφεσης, έδειξε αισιόδοξος για ανάταξη της ελληνικής οικονομιας και επιστροφή σε μία «δίκαιη ανάκαμψη» με «κοινωνικό πρόσημο». Μάλιστα είπε ότι στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, έστω και μικρό, ενώ υποστήριξε ότι στο δωδεκάμηνο Ιούλιος 2016 - Ιούνιος 2017, η οικονομία θα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις που βελτιώνουν σταδιακά το επιχειρηματικό κλίμα, όπως σταδιακή άρση των capital controls, υϊοθέτηση νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης του φαινομένου των κόκκινων δανείων, επικείμενη νομοθέτηση της εξωδικαστικής λύσης για τα NPLs, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις εκτός τραπεζών.

«Ξεκινάμε την ίδρυση ενός Ταμείου Συμμετοχών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο», είπε ο κ. Σταθάκης που αναφέρθηκε επίσης στο νέο αναπτυξιακό που είναι προσανατολισμένος στις μμε, την καινοτομία και την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις «τομές» που θα αφήσουν νέο άνεμο να πνεύσει στην επιχειρηματικότητα, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα για τις δημόσιες προμήθειες και την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο υπουργός μίλησε και για τους στόχους της νέας επιμελητηριακής νομοθεσίας, που η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει μια πιο ισχυρή περιφερειακή διάσταση και να παρέχει, μέσα από ειδικά Κέντρα, υπηρεσίες στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τόνισε, πως πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, θα προηγηθεί «εξαντλητικός διάλογος» με τον επιμελητηριακό κόσμο.

Η φετινή εκδήλωση συνέπεσε με τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΕΒΕΘ που έδωσε και τον τόνο στο πρώτο μέρος του καθιερωμένου γεύματος που παρατέθηκε με την ευκαιρία πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ.

Ωστόσο, ο χαιρετισμός του προέδρου του ΕΒΕΘ κ. Δημήτρη Μπακατσέλου, όπως και η ομιλία του προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, έδειξαν το μεγάλο προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της οικονομίας, από τη στιγμή που τα μέτρα που λαμβάνονται όχι μόνο δεν βελτιώνουν τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά το επιδεινώνουν, με την αυξημένη φορολογία, τις καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ, τους περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίων.

Πρέπει να αλλάξει το κλίμα, να δοθούν κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, να γίνουν γενναίες ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η Ελλάδα δεν θα βγεί από την ύφεση με συνεχείς αυξήσεις φόρων. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για την έξοδο από το τέλμα», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα τα τελευταία χρόνια περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, επισημαίνοντας ότι η αγορά συνθλίβεται ανάμεσα στην υπερφορολόγηση και τα capital controls. Αφού τόνισε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος διακρίθηκε για την υπεύθυνη στάση του καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας που περνά η χώρα μας», υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση, η επιχειρηματική κοινότητα δέχθηκε να σηκώσει το βάρος μιας μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, με την ελπίδα ότι αυτή θα ήταν μια προσωρινή θυσία».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «ειλικρινά πιστεύαμε ότι το κράτος θα έβαζε μια δημοσιονομική τάξη μειώνοντας σπατάλες και πατάσσοντας την τεράστια φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, για να ακολουθήσει η φοροελάφρυνση και η  επάνοδος στην ανάπτυξη. Στην οικονομία δεν υπάρχουν θαύματα. Αυτή ήταν η μόνη λύση». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η χώρα μας εξακολουθεί να χάνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράξει αλλά ποτέ δεν εισέπραξε, και κατατάσσεται στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 εξεταζόμενες χώρες της ΕΕ.