Skip to main content

Σταθάκης: Στόχος η μείωση των «κόκκινων» δανείων στις μΜΕ

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τη δημιουργία 30 εξειδικευμένων κέντρων πληροφόρησης για τους δανειολήπτες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τη δημιουργία 30 εξειδικευμένων κέντρων πληροφόρησης για τους δανειολήπτες, με στόχο τη συστηματοποίηση των νέων εργαλείων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σχετικά με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία εμπλέκεται η πρώτη κατοικία ως το μόνο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα δύσκολο νομικό θέμα, καθώς εγείρονται ενστάσεις στον συνδυασμό της εμπορικής δραστηριότητας και του υπερχρεωμένου νοικοκυριού.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το κράτος παρέχει εργαλεία στον δανειολήπτη προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και τελικά, να αποπληρώσει τις οφειλές του βάσει της πραγματικής αξίας του ακινήτου και της δυνατότητας που του παρέχει το εισόδημά του.

Συγκεκριμένα, παρέχονται τα εξής εργαλεία:

- Το πρώτο είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για τον δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή.
- Το δεύτερο είναι η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ακόμη και ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή, που θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την θέση της Αρχής.
- Το τρίτο είναι τα 30 κέντρα πληροφόρησης που ιδρύονται ανά την επικράτεια, τα οποία θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση για τα παραπάνω εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, με βάση την νέα νομοθεσία. Θα πρόκειται ουσιαστικά για εξειδικευμένα ΚΕΠ για δανειολήπτες.