Skip to main content

Σταθερές οι προοπτικές της οικονομίας της Αλβανίας

Με «Β+» και «Β» αξιολογεί τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη, αντίστοιχα, πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας σε εγχώριο νόμισμα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s.
Με «Β+» και «Β» αξιολογεί τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη,αντίστοιχα, πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας σε εγχώριο νόμισμα οδιεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Dow Jones», η προοπτική της αλβανικής οικονομίας χαρακτηρίζεται ως σταθερή. Ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Μάρκο Μρσνικ, τόνισε πως «οι αξιολογήσεις της Αλβανίας περιορίζονται από τη σχετικά χαμηλή - κατά την άποψή μας - ευημερία, το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό των εσόδων, τις αυξανόμενες εξωτερικές ευαισθησίες, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την άλλη πλευρά, οι αξιολογήσεις στηρίζονται από την ισχυρή επεκτατική απόδοση της οικονομίας και τη μακροπρόθεσμη δυναμική της και το νομικό πλαίσιο που θέτει ως προτεραιότητα ρητά την εξυπηρέτηση των χρεών».

Η αλβανική οικονομία κατάφερε να αντισταθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση σε ικανοποιητικό βαθμό και υπήρξε μια από τις λίγες στο σύνολο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ