Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
x

ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου δεν αλλάζει, ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, εν όψει της επίσκεψής του σε Βε

Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου δεν αλλάζει, ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, εν όψει της επίσκεψής του σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

«Η θέση μας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Το τονίσαμε, όταν δημοσιεύτηκε η απόφαση και το επαναλαμβάνω και τώρα. Η Ελλάδα έχει ειδική θέση στην περιοχή και κατ΄ επέκταση επωμίζεται και ειδική ευθύνη», επεσήμανε ο κ. Δρούτσας και συμπλήρωσε: «Για το λόγο αυτό, άλλωστε, θεωρούμε ότι η γνωστή πλέον πρωτοβουλία μας για την «Ατζέντα 2014» έχει προστιθέμενη αξία: μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα δώσει δυναμική στο διάλογο για διπλωματική διέξοδο. Μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος για την ανάδειξη του ρόλου της Ευρώπης. Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στη διπλωματία και στις συναινετικές, βιώσιμες λύσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε».

Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι στις συνομιλίες που θα έχει στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, αλλά και τις επαφές του στην Πρίστινα δεσπόζουσα θέση θα έχει το Κόσοβο και η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις αυτές θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τη σερβική ηγεσία για τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες σχετικά με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Το μήνυμά μου θα είναι ότι πρέπει, με αυτή την αφορμή, να κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον, το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό. Το πιστεύω βαθιά αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

 Στην ερώτηση του Τανγιούγκ αν η Ελλάδα προωθεί ένα νέο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και τι είδους διάλογος είναι αυτός, ο κ. Δρούτσας απάντησε: «Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του ΔΔΧ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εκκινήσει μια πολιτική διαδικασία που θα αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα βήματα, όχι μόνο για το ζήτημα του Κοσόβου. Μας ενδιαφέρει εξίσου να τονίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας. Δεν θέλω να προκαταλάβω τη συζήτηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Άλλωστε, ο διάλογος και η διπλωματία είναι εξ ορισμού η ενδεδειγμένη οδός και θέλω με αυτή την ευκαιρία να τονίσω το μεγάλο σεβασμό μου προς τους ηγέτες της Σερβίας για την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση που έχουν τηρήσει».

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση της Σερβίας να μεταφέρει το ζήτημα του Κοσόβου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Δρούτσας τόνισε: «Το ζήτημα του Κοσόβου ήταν και είναι εξόχως πολιτικό ούτως ή άλλως. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου φωτίζει ορισμένες νομικές πτυχές του ζητήματος, όπως ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να είναι καταρχήν το φυσικό φόρουμ, όπου θα επιστρέψει η συζήτηση του θέματος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα και οι συζητήσεις που θα έχουμε στο Βελιγράδι, μεταξύ άλλων, θα αφορούν και αυτή τη διάσταση».

Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες Σερβίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξει συντονισμένη στάση του Βελιγραδίου και των Βρυξελλών. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή, ανοικτό διάλογο χωρίς προκαταλήψεις μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτό το διάλογο ο ρόλος και οι παρεμβάσεις της Ελλάδας θα είναι καθοριστικές στην αναζήτηση μετριοπαθών, συναινετικών διατυπώσεων, με γνώμονα την επίτευξη συμβιβασμών, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε με μία φωνή. Θέση και ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι ότι στα Βαλκάνια απαιτούνται λύσεις συναινετικές, ώστε να είναι βιώσιμες».

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας χαρακτηρίστηκαν άριστες από τον κ. Δρούτσα κάτι που διαφαίνεται, όπως είπε, και από τη συχνότητα των επαφών που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών. Εξήρε δε και τις προσωπικές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όπως επίσης και του ιδίου με τον Σέρβο ομόλογο του Βουκ Γιέρεμιτς.

Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυναμικές τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. «Η Ελλάδα κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Σερβία. Μέσω των ελληνικών επενδύσεων έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Σερβία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός και πρόσθεσε ότι σε πολύ υψηλό επίπεδο βρίσκονται και οι πολιτιστικές σχέσεις. Αναφερόμενος στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ο κ. Δρούτσας εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια «υπό μια άλλη διάσταση πλέον: υπό το φως της μελλοντικής ένταξής της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας, είναι έτοιμη να παράσχει τεχνογνωσία στη Σερβία σε όλους τους τομείς και αυτή θα είναι η ουσία του μνημονίου που θα υπογράψει με τον κ. Γερεμιτς κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι. «Βήμα σημαντικό, με ουσία, αλλά και ιδιαίτερο συμβολισμό: ότι πιστεύουμε βαθιά στο μέλλον, το άμεσο μέλλον της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και σε αυτόν το δρόμο, η Σερβία και ο σερβικός λαός θα έχει την Ελλάδα δίπλα της, με πράξεις, ως αξιόπιστο φίλο και εταίρο», επεσήμανε ο Δημήτρης Δρούτσας στην συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί σήμερα το νωρίς το απόγευμα στο Βελιγράδι με Έλληνες επιχειρηματίες και αργότερα θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Αύριο το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, ενώ θα επισκεφτεί και τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο.

Αύριο το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Πρίστινα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ