Skip to main content

Κορωνοϊός: Αμετάβλητο το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης (πίνακας)

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν παρουσίασε κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.

Καμία αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου δεν παρατηρήθηκε την εβδομάδα 15 έως 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την προηγούμενη από 8 έως 14 Μαρτίου.

Τα δείγματα που αναλύθηκαν προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, τωνΧανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μία ελάχιστη πτώση στο ιικό φορτίο της τάξης του -8%.



Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53%). Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Πάτρα (-25%) και στην Αττική (-27%) καθώς και η ανοδική τάση στα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα των υπόλοιπων περιοχών, όπου οι μεταβολές κυμαίνονται μέσα στο διάστημα +/- 10%.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 15-21/3/21:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε οριακή μείωση του εβδομαδιαίουμέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 27%, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Λάρισα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στον Βόλο δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στο Ηράκλειο παρατηρείται μια μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί ναείναι υψηλό.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στα Χανιά παρατηρείται μία οριακά αυξητική τάση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά, με το ιικό φορτίο στα λύματα να εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Ρέθυμνο: Οι μετρήσεις της εβδομάδας (15-21/3/21), στο Ρέθυμνο καταδεικνύουν μια σαφή τάση αποκλιμάκωσης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στη συγκέντρωση του ιικού φορτίουστα λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στην Πάτρα παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση και ελαφρά μείωση (-25%) του εβδομαδιαίουμέσου όρου στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.