Skip to main content

Σταθερό φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο ζητούν οι φορείς

ΣΕΒΕ, ΣΕΒ, ΕΣΘ,ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ, ΣΒΔΜ, ΣΘΕΒ, ΣΒΒΞ, ΣΒΒΡ, ΣΒΒ ν.Εβρου καταθέτουν τι θέλουν από τη νέα κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Η λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας και της αγοράς αποτελεί κοινή διεκδίκηση όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας από τα νέα κυβέρνηση και ειδικά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Πάντως μια πρώτη ευχή των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων υλοποιήθηκε, καθώς αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση και έτσι η ελληνική οικονομία και η αγορά δεν θα ταλαιπωρηθεί με μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Το δεύτερο διεκδικητικό πλαίσιο είναι το σταθερό πολιτικό, οικονομικό και φορολογικό πλαίσιο της χώρας με πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι επιβολή νέων φόρων. Η Voria.gr καταγράφει συνοπτικά τις προσδοκίες των παραγωγικών τάξεων της χώρας.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Θωμαίδης προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των δυναμικών παραγωγικών κλάδων. Ωστόσο θα ήθελε η νέα κυβέρνηση να επικεντρώσει την οικονομική της πολική στη μεταποίηση, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού γιατί εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε δώσει έμφαση στις υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε δηλώσεις του πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει βιώσιμες λύσεις  στα αδήριτα προβλήματα της οικονομίας που είναι: το εκρηκτικό δημόσιο χρέος, το εκτροχιασμένο δημοσιονομικό έλλειμμα, το αδηφάγο κράτος, η διαφθορά, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και Παιδείας, η άρρωστη υγεία, οι νέοι  άνεργοι.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Ξάνθης, κ.Βασίλης Σκαρλάτος ζητεί από την κυβέρνηση να διασωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας με τη δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Θράκης και τη θεσμοθέτηση μιας σειράς μέτρων στήριξης της περιοχής, προκειμένου να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η βιωσιμότητα της μεταποιητικής της βάσης.
Οι βιομήχανοι της Ξάνθης ζητούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, την επιδότηση του κόστους εργατικής δαπάνης, την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, την καταβολή της οφειλόμενης δημόσιας δαπάνης προς τις ιδιωτικές επενδύσεις και την αποπληρωμή της δημόσιας δαπάνης κάθε έργου, που υλοποιήθηκε στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών νομού Ροδόπης, κ.Γιώργος Νικολαϊδης από τη νέα κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη της  σε ότι αφορά τη ρύθμιση των δανείων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για 10 χρόνια, καθώς και την λήψη των αναγκαίων μέτρων διασφάλισης των θέσεων εργασίας γιατί οι 60 επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. 

Την εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων στον Έβρο ζητεί από τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών-Βιομηχανιών Έβρου, κ.Βασίλης Χαρόβας. «Όποια κυβέρνηση και εάν βγει θα πρέπει να χαράξει μια διαφορετική πολιτική για το νομό Έβρου, που θα τον διαφοροποιούν σε σχέση με άλλες περιοχές. Θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι -ξεκινώντας από τα βόρεια του νομού- κλιμακωτή. Η στήριξη δεν είναι απαραίτητο να αφορά μόνο στα επενδυτικά κίνητρα. Μπορεί να είναι λειτουργικά κίνητρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ ή ακόμη φοροαπαλλαγές», υποστηρίζει ο κ.Χαρόβας.

Άμεσες τομές για την ανασυγκρότηση της χώρας θα ηθελε από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέμσου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Νίκος Ρώμνιος, μιλώντας στη Voria. gr.  Kατά τη γνώμη του τομές απαιτεί η  οριακή κατάσταση της οικονομίας, αλλά και η αναβάθμιση της χώρας μας ως έθνος μέσα στους διεθνείς συσχετισμούς ισχύος.

Aμεσα έργα και πράξεις εξυγίανσης της  ελληνικής οικονομίας και μέτρα στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων με μορφή κατεπείγοντος  προσδοκά  από τη νέα κυβέρνηση  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr. Η τραγική κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων κατά τον  Χαλάτσογλου  επιβάλλει η κυβέρνηση  να ξεκινήσει δουλειά από τη Δευτέρα και να μην επιτρέψει ούτε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο.

Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα ζητεί από τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ.Κωστής Χαντζαρίδης. Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής προς κάθε κατεύθυνση, ενώ θέτουν ως προτεραιότητα  την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου.

Την πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και περιορισμό των δαπανών του δημοσίου είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση , σύμφωνα με  τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μπακατσέλος στη Voria.gr.

Να δώσει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ρευστότητας τους είτε μέσω ενεργοποίησης προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είτε μέσω διευκολύνσεων στην πρόσβασή τους στη δανειοδότηση ζητεί από τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ.Σωτήριος Μαγόπουλος. Προς την κατεύθυνση αυτή, απαραίτητη κρίνεται η επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ σε ότι αφορά τις δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας.

Τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος θέτει ως άμεσες προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ.Μιχάλης Ζορπίδης.