Skip to main content

Σταθμός Βενιζέλου: Παραδόθηκε σήμερα από την «Άκτωρ» η μελέτη ΟΜ1

Κατατέθηκε στην Αττικό Μετρό ο νέος τρόπος κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Κατατέθηκε σήμερα στην Αττικό Μετρό από τον Άκτωρα, η προκαταρκτική μελέτη ΟΜ1 για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr πρόκειται για μια πολυσέλιδη μελέτη στην οποία παρουσιάζεται ο νέος τρόπος κατασκευής του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και εν συνεχεία επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη μελέτη παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία (αρχιτεκτονικά, ηλεκτρομηχανολογικά κ.λπ.) όπως αυτά επαναδιαμορφώνονται μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την οποία ενέκρινε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε στις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, μέρος της μελέτης πρόκειται να παρουσιαστεί στο τέλος Μαΐου, στη διάρκεια επίσκεψης στα έργα του μετρό, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού θα οριστικοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα, μετά την επιθεώρηση των αντίστοιχων έργων στην περιοχή του Πειραιά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί και την Εγνατία Οδό Α.Ε. όπου, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί η πρόοδος του σχεδιασμού για το έργο επέκτασης της εσωτερικής περιφερειακής οδού, με τη μέθοδο flay Over, το οποίο πρόκειται να περάσει από τη Διυπουργική μέσα στον επόμενο μήνα.

Την παραλαβή της ΟΜ1 για τον σταθμό Βενιζέλου επιβεβαίωσε πριν από λίγο, μιλώντας στην Voria.gr, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος. Σύμφωνα με τον ίδιο η μελέτη εκπονήθηκε με βάση τις οδηγίες οι οποίες είχαν δοθεί προς τον ανάδοχο του έργου. Σε επόμενη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων θα ακολουθήσουν και οι οριστικές ΟΜ2 μελέτες κατασκευής του σταθμού, με βάση πάντα την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ.

Σε αυτή τη φάση συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες απομάκρυνσης της άμμου η οποία είχε τοποθετηθεί για την προστασία των αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, το έργο αυτό έχει προχωρήσει αρκετά και ήδη έχουν αποκαλυφθεί και οι πρώτες αρχαιότητες. “Υπολογίζουμε ότι η απομάκρυνση της άμμου θα τελειώσει το αργότερο σε δύο μήνες. Παράλληλα, θα εκπονηθεί και η μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η προσωρινή απομάκρυνσή τους”, δήλωσε ο κ. Ταχιάος.