Skip to main content

Σταθμός Βενιζέλου το 2023 με επιπλέον 15 εκατ και 92% των αρχαίων

Τι προβλέπει η μελέτη που κατέθεσε υπό «άκρα μυστικότητα» η «Αττικό Μετρό ΑΕ» στο ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Υπό «άκρα μυστικότητα» και με πολλή και σιωπηλή δουλειά μόλις ενός διμήνου, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» κατέθεσε χτες τη μελέτη για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η μελέτη μάλιστα θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπως άφησε χτες να εννοηθεί από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και όπως πληροφόρησαν σήμερα το πρωί στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ» τη Voria.gr. Μάλιστα, αναμένουν η συνεδρίαση να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Η βασική πρόβλεψη της μελέτης, όπως επιβεβαίωσαν στη Voria.gr, οι επικεφαλής της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι παράδοση και λειτουργία του σταθμού Βενιζέλου μαζί με όλη την υπόλοιπη βασική γραμμή, τον Απρίλιο του 2023.

Το κόστος της συμπληρωματικής σύμβασης που θα υπογραφεί, εφόσον το ΚΑΣ δώσει το «πράσινο φως» για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, είναι 15 εκατ.ευρώ.

Μάλιστα, η «Αττικό Μετρό ΑΕ», στη μελέτη που κατέθεσε στο ΚΑΣ, υποστηρίζοντας τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης για τον σταθμό Βενιζέλου, υπέβαλε και συγκριτική αξιολόγηση στην οποία τονίζεται πως εφόσον ακολουθείτο η λύση της κατασκευής του σταθμού με κατά χώραν ανάδειξη των αρχαιοτήτων (in situ), ο χρόνος παράδοσης του σταθμού επρόκειτο να μετατεθεί κατά τριετία, δηλαδή το 2026, ενώ το συνολικό κόστος προβλεπόταν στα 70 εκατ.ευρώ.

Όπως τόνισαν στη Voria.gr στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ», «χρειάστηκε μόλις ένα δίμηνο για να εκπονηθεί η μελέτη για τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης. Κι αυτό, επειδή οι υπηρεσίες ήταν ήδη έτοιμες γι' αυτή τη μελέτη, βλέποντας ότι η άλλη λύση, της παραμονής των αρχαίων στη θέση τους, δεν μπορούσε να προχωρήσει. Είχαν πεισθεί δηλαδή ότι η λύση του 2017 δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει».

Στην ουσία αφότου ο πρωθυπουργός από βήματος της ΔΕΘ ανακοίνωσε επισήμως ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, οι υπηρεσίες της «Αττικό Μετρό ΑΕ» άρχισαν σιωπηλά, «για να μην προκαλέσουν, καθώς εξελισσόταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποστηρικτές των δυο λύσεων», να ολοκληρώνουν τη μελέτη, προκειμένου πολύ γρήγορα να την καταθέσουν στο ΚΑΣ και εφόσον πάρουν –επίσης πολύ σύντομα- την έγκρισή του (σ.σ. τη θεωρούν σχεδόν δεδομένη, λόγω της τακτικής που ακολουθήθηκε στο σταθμό Αγίας Σοφίας, αλλά και λόγω της παλαιότερης έγκρισης της ίδιας λύσης, προτού προκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση η λύση της κατά χώραν παραμονής των αρχαίων) να αρχίσουν οι εργασίες στο σταθμό για να πιάσουν το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου του 2023.

Ένα επιπλέον επιχείρημα που προβάλλει η μελέτη της «Αττικό Μετρό ΑΕ», που κατατέθηκε χτες στο ΚΑΣ, προκειμένου να πείσει το Συμβούλιο να την εγκρίνει είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν στον σταθμό θα ανέλθει στο 92%, πολύ πάνω από το «αποδεκτό» 85%, ενώ μια σειρά από σημαντικά ευρήματα, όπως το τετράπυλο, θα τοποθετηθούν στην ίδια θέση, στην οποία βρέθηκαν, ώστε να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αυθεντική εικόνα των εξαιρετικά σημαντικών αρχαιοτήτων.

Επίσης, στην παράμετρο της ανάδειξης, προβλέπεται στη μελέτη είσοδος στον σταθμό Βενιζέλου από δύο εισόδους και δυνατότητα στους πολίτες να επισκέπτονται και να θαυμάζουν αυτοτελώς τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Πάντως, οι υποστηρικτές της κατασκευής του σταθμού με παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση τους, ετοιμάζονται να ζητήσουν αναβολή της εξέτασης του ζητήματος στη συνεδρίαση του ΚΑΣ την ερχόμενη Τετάρτη και μάλιστα έχουν καταθέσει ήδη (αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε ότι η μελέτη υποβλήθηκε χτες) αίτηση παράστασης στη συνεδρίαση για να υποστηρίξουν την άποψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά το 2013 για τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, το 2015, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση ακυρώθηκε και το 2017 το Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη λύση της κατά χώραν παραμονής των αρχαίων.