Skip to main content

Στατιστική έρευνα: Το ρεκόρ ηλικίας στα μέσα του 21ου αιώνα μπορεί να φτάσει τα 130 έτη

Ενδέχεται τελικώς, η ανθρώπινη διάρκεια ζωής να μην έχει ανώτατο όριο, δείχνει στατιστική έρευνα σε υπεραιωνόβιους - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Ενδέχεται τελικώς, η ανθρώπινη διάρκεια ζωής να μην έχει ανώτατο όριο, δείχνει στατιστική έρευνα σε υπεραιωνόβιους, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι το ρεκόρ ηλικίας ενός ανθρώπου θα μπορούσε να φτάσει τα 130 έτη μέσα στον 21ο αιώνα.

Συγκεκριμένα, με τους επιστήμονες να εξακολουθούν να διαφωνούν για το ποια είναι η μεγαλύτερη ηλικία στην οποία ένας άνθρωπος έχει καταφέρει να φτάσει, δεκάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί επισήμως που ξεπέρασαν τα 110 έτη.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας από τη Γαλλία, η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών το 1997.

Ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ χρήσιμη η διαπίστωση για το εάν οι ανθρώπινες ζωές έχουν ένα απαράβατο μέγιστο όριο, διότι θα προσφέρει στοιχεία για την κατανόηση της γήρανσης, αλλά και θα βοηθήσει την έρευνα για την παράταση της ζωής.

Πάντως, πρόσφατες μελέτες δεν έχουν επιλύσει ακόμη αυτό το ερώτημα, με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν οι ερευνητές να προκύπτουν διαμάχες. Η πιο πρόσφατη ανάλυση αναφέρει ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο μακροζωίας (αν υπάρχει) φτάνει τουλάχιστον τα 130 χρόνια και πιθανώς ξεπερνά ακόμα και τα 180. Κάποια δε από τα σύνολα δεδομένων, αναφέρουν οι συγγραφείς, «δεν θέτουν κανένα όριο στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου».

Σύμφωνα με κάποιες από τις στατιστικές, από την ηλικία των 50 ετών και μετά, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι «κάθε παρατηρούμενη διάρκεια ζωής ήταν και θα είναι πάντα πεπερασμένη» και τονίζουν πως «απαιτείται προσεκτική μετάφραση των μαθηματικών αληθειών στην καθημερινή γλώσσα».

Άλλοι έχουν υπογραμμίσει σχετικά, ότι με έναν αυξανόμενο αριθμό υπεραιωνόβιων γύρω μας, δεν είναι απίθανο ότι κάποιος θα φτάσει τα 130 έτη μέσα στον αιώνα μας.

Πηγή: ertnews