Skip to main content

Σταύρος Καλαφάτης: Πάνω από 320.000 άτομα… χωρίς σύνταξη

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να μεριμνήσει άμεσα για τη δρομολόγηση της ταχύρρυθμης έκδοσης συντάξεων

Για πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΦΚΑ κάνει λόγο ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τους ανέφικτους στόχους, όπως αναφέρει, για την έκδοση 63.000 συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους.

«Η πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΦΚΑ, η τεράστια καθυστέρηση έκδοσης νέων συντάξεων και η πρωτοφανής συσσώρευση 327.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, αποτελούν την κορύφωση ενός κοινωνικού βατερλώ που βιώνουν οι Έλληνες λόγω ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα συνεπάγεται ακόμα ένα πλήγμα στην πραγματική οικονομία, σε μια εποχή, που χιλιάδες οικογένειες ανέργων και υποαπασχολούμενων, έχουν τις συντάξεις των γονέων ως κύρια πηγή εισοδήματος για την προμήθεια ακόμα και βασικών αγαθών», σημειώνει.

Ο κ. Καλαφάτης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και υπενθυμίζει ότι ο ESM προέβλεψε τη δέσμευση 800.000.000 ευρώ για την έγκαιρη καταβολή συντάξεων, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να μεριμνήσει άμεσα για τη δρομολόγηση της ταχύρρυθμης έκδοσης χιλιάδων συντάξεων που εκκρεμούν.

Στην ερώτηση παραθέτει:

Την εκτιμώμενη αποτυχία του στόχου έκδοσης 63.000 νέων συντάξεων ως το τέλος του έτους, που ανατρέπει και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των 140.000 εκκρεμών συντάξεων ως τον Ιούνιο του 2018.
Τις 129.000 επικουρικές συντάξεις συνολικού ύψους 650.000.000 ευρώ που «λιμνάζουν» από την 1η Ιανουαρίου.
Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, που ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ.
Το γεγονός, ότι από τα 100 ειδικά κλιμάκια υπαλλήλων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση να συγκροτήσει για να επιταχυνθεί η έκδοση εκκρεμών συντάξεων, δεν έχει συσταθεί ούτε ένα.