Skip to main content

ΣτΕ: Ακύρωση φόρου άτυπης δωρεάς σε επιχειρηματία

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε φόρο άτυπης δωρεάς 10,8 εκατομμυρίων δραχμών και πρόσθετο φόρο 1,5 εκ. δρχ. που είχε επιβάλει ο προϊστάμενος της Α΄ Δ.Ο.Υ. Λάρισας σε επιχειρηματία.
Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 606/2009 απόφασή του έκρινε ότι σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία (Ν.Δ. 118/1973) «ως δωρεά φορολογείται κάθε παροχή περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, εφόσον γίνεται οικειοθελώς και όχι σε εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης έναντι του δεχομένου την παροχή». Η απόδειξη, συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ, «της χωρίς αντάλλαγμα παραχωρήσεως περιουσιακού στοιχείου για την οποία δεν καταρτίστηκε έγγραφο βαρύνει τη βεβαιούσα το φόρο φορολογική αρχή».

Κατόπιν αυτών η απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε φόρο άτυπης δωρεάς 10,8 εκατομμυρίων δραχμών και πρόσθετο φόρο 1,5 εκ. δρχ. που είχε επιβάλλει ο προϊστάμενος της Α΄ Δ.Ο.Υ. Λάρισας σε επιχειρηματία, επειδή η φορολογική αρχή είχε πλημμελώς αιτιολογήσει την σχετική απόφαση επιβολής του φόρου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΣτΕ, η απόφαση της φορολογικής αρχής για την επιβολή του φόρου είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, καθώς δεν αποδεικνύει η Δ.Ο.Υ (που έχει το βάρος της απόδειξης) τους λόγους για τους οποίους επέβαλε το φόρο δωρεάς.