Skip to main content

ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα πράσινα τέλη

Αντισυνταγματική είναι η επιβολή των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας, καθώς εκδόθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι με διάταξη νόμου θα υποστηρίξει ο αρμόδιος εισηγητής του ΣτΕ.
Αντισυνταγματική είναι η επιβολή των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας, απόφαση που λήφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις 5 Νοεμβρίου 2009, καθώς είναι αντίθετη με το άρθρο 78 του Συντάγματος, όπως θα υποστηρίξει την Παρασκευή στην εισήγηση του στο ΣτΕ ο σύμβουλος Ιωάννης Γράβαρης.

Ο κ. Γράβαρης θα τονίσει στην εισήγησή του ότι η επιβολή των «πράσινων τελών», τα οποία από το 1953 αποτελούν φόρο, πρέπει να ακυρωθεί, καθώς εκδόθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι με διάταξη νόμου, όπως ορίζει το άρθρο 78 του Συντάγματος.

Σχετικά με τις προσφυγές στο ΣτΕ του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς το ΙΝΚΑ δεν έχει έννομο συμφέρον σύμφωνα με το καταστατικό του, αφού τατέλη κυκλοφορίας δεν ρυθμίζουν «σχέσεις παραγωγής - εμπορίας -κατανάλωσης». Εφόσον, ωστόσο, ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του έννομου συμφέροντος, οι προσφυγές μπορούν να γίνουν δεκτές.

Ο κ. Γράβαρης θα υπογραμμίσει ότι η επιβολή των τελών κυκλοφορίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα έχει μεν κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής κυρωθεί, είναι «ανίσχυρη». Για τον λόγο αυτό η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση περί του τρόπου εισπράξεως των τελών, αν δεχθούμε ότι προσβαλλόταν με έννομο συμφέρον, θα πρέπει να ακυρωθεί».