Skip to main content

ΣτΕ: «Ναι» στα υποχρεωτικά self test στα σχολεία υπό συνθήκες πανδημίας

Γονείς και εκπαιδευτικοί έχασαν τη μάχη για τα υποχρεωτικά self test - Το ΣτΕ έκρινε ότι τα υποχρεωτικά self test εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία.

Για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι γονείς μαθητών και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχασαν την πρώτη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από COVID-19.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και ζητούσαν να ανασταλεί η από 18.5.2021 υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου από COVID-19 σε μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν ότι η επιβολή του υποχρεωτικού self test επ΄ απειλή της μη δυνατότητας να παρακολουθούν οι μαθητές τα μαθήματά τους, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στους μαθητές.

Επίσης, ανεπανόρθωτη βλάβη προκαλεί στους εκπαιδευτικούς η περικοπή των αποδοχών τους για τους αρνούμενους να υποβληθούν σε self test, ενώ παράλληλα τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η αξιοπρεπή2 διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τώρα, σύμφωνα με το protothema.gr, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 135/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη) απέρριψε όλους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, οι οποίοι κωλύουν την χορήγηση της αιτουμένης αναστολής».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας, για τυπικό λόγο απέρριψαν τον ισχυρισμό των εκπαιδευτικών ότι θα προκληθεί σε βάρος τους οικονομική ζημιά από την περικοπή των αποδοχών όσων αρνούνται να υποβληθούν σε self test. Και απορρίφθηκε ο ισχυρισμός αυτός ως απαράδεκτος, καθώς προβλήθηκε με πρόσθετους λόγους και όχι με την αίτηση αναστολής.

Να σημειωθεί ότι η κυρία αίτηση ακύρωσης των γονέων και εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί ήδη στο ΣτΕ (22 Ιουνίου 2021) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Πηγή: protothema.gr